Yabancı öğrencilerin kültürel uyumunda kültürel zekanın etkisi
The impact of cultural intelligence in the cultural adjustment of foreign students
  1. Tez No: 489033
  2. Yazar: TADY KONATE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER FERDA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, İşletme, Education and Training, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Uyum, Kültürel Zeka, Türkiye'deki Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Cultural Adjustment, Cultural Intelligence, Foreign Students in Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye'de yabancı öğrenci hareketliliğinin giderek arttığı gözlenmektedir. Eğitim alanında daha iyi fırsatlar yakalamak ve sosyo-kültürel açıdan kendini geliştirmek amacıyla farklı ülkelere giden öğrenciler burada çeşitli uyum sorunlarıyla karşılaşmaktadırlar. Türkiye'de yapılan çalışmalar, öğrencilerin Türk dilini etkili bir biçimde kısa bir süre içinde öğrenemediklerini; sosyal yaşama uyum sağlamada zorluklar yaşadıklarını; diğer yandan öğrencilerin uyum sürecinde etkili destek alamadıklarını göstermektedir. Uyum sürecini kolaylaştıran ya da zorlaştıran bu dış koşullar yanında kültürel uyumun önemli belirleyicilerinden biri de, öğrencilerin kişisel beceri ve yetenekleridir. Kültürel zeka, farklı kültürlere uyumu kolaylaştıran bireysel bir kapasitedir. Bilişsel, motivasyonel ve davranışsal boyutlarıyla kişinin yabancı bir kültüre uyum hızını etkilemektedir. Kültürel zeka düzeyi güçlü olanlar gittikleri ülkenin sistemlerine, sosyal yaşamına daha hızlı uyum sağlayabilmekte, bu durum akademik başarı için de önemli bir avantaj yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin kültürel uyumları ile kültürel zeka düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmektir. Araştırmaya Ege ve Akdeniz Üniversitelerinde eğitim gören yüz yabancı uyruklu öğrenci katılmıştır. Bulgular, yabancı öğrencilerin kültürel zeka düzeyi artıkça kültürel uyumlarının güçlendiğini göstermektedir. Öğrencilerin kültürel uyumlarının sosyal etkileşime yönelik değerleri diğer uyum değerlerine göre düşük bulunmuştur. En güçlü kültürel uyum puanları ulaşım sistemine, yemeklere ve üniversite eğitimine yöneliktir. Öğrencilerin motivasyonel zeka değerlerinin diğer kültürel zeka alt boyutlarına göre daha yüksek olduğu görülürken, bilişsel kültürel zeka değerleri motivasyonel, davranışsal ve üst biliş değerlerine göre zayıf bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, it has been observed that foreign student exchange is increasing both in the world and in Turkey. Students who go to abroad in order to get better educational opportunities and develop themselves in terms of socio-cultural aspects, face various integration problems. Studies show that in Turkey foreign students are not able to learn Turkish language effectively in a short time, and they have difficulties in adapting to social life, on the other hand they do not get effective support in the integration process. Besides these external conditions that make the adjustment process easier or harder, one of the important determinants of cultural adjustment is the individual skills and abilities of the students, Cultural intelligence is an individual capacity that facilitates adjustment to different cultures. Cognitive, motivational and behavioral dimensions influence one's speed to adjust to a foreign culture. People with strong cultural intelligence are able to adapt more quickly to the systems and the social life of the foreign country, this situation is an important advantage for academic success. The aim of this study is to be able to reveal the relationship between cultural adjustments and cultural intelligence levels of foreign students who come to Turkey. A hundred foreign students studying at Ege and Akdeniz Universities participated in the research. Findings show that as the level of cultural intelligence of foreign students increases, it strengthens their cultural adjustment. The students' cultural adjustment values for social interaction were found to be lower than other adjustment values. The strongest cultural adjustment scores are for the transport system, food and university education. While the motivational intelligence values of the students were found to be higher than the other cultural intelligence sub-dimensions, the cognitive cultural intelligence values were found to be weaker than the motivational, behavioral and metacognitive values.