BIST'te işlem gören işletmelerin hisse senedi değerini etkileyen faktörler
Factors affecting the value of equities of companies traded in BIST
- Tez No: 489038
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endeksler, Makro Ekonomik Değişkenler, Regresyon Analizi, Indices, Macroeconomic Variables, Regression Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hisse senetleri piyasasında işlem yapan kişilerin ve kurumların kararlarının belirlenmesinde en önemli faktörlerden biri hisse senedinin içinde bulunduğu borsa endeksidir. Bu tez çalışmasının amacı, BIST TÜM-100, BIST 100 ve BIST SINAİ endeksleri ile enflasyon, faiz, altın ve dolar makro ekonomik değişkenleri arasında ilişki olup olmadığını, eğer varsa ilişkinin büyüklüğünü araştırmaktır. Uygulamada, Ocak 2009 döneminden Aralık 2016 dönemine kadar aylık verilerden oluşan veri seti kullanılmıştır. Modelde her bir değişken için 96 adet gözlem kullanılarak analize başlanmıştır. BIST TÜM-100, BIST 100 ve BIST SINAİ Hisse Senedi Endeksleri her bir analiz için bağımlı değişkenler olarak tanımlanmış ve Altın, Faiz, Enflasyon ve Dolar fiyatları ise bağımsız değişkenler olarak tanımlanarak“Çoklu Doğrusal Regresyon Yöntemi”ile analiz yapılmıştır. Çoklu Doğrusal Regresyon Yöntemi ile yapılan analiz sonucunda değişkenler arasında çoklu doğrusal bağıntı problemine rastlanması nedeniyle,“Ridge Regresyon Yöntemi”ile analize devam edilmiştir. Çalışma sonucunda, enflasyon, altın ve dolar değişkenleri ile BİST TÜM-100 değişkeni arasında; enflasyon ve dolar değişkenleri ile BİST100 değişkeni arasında; enflasyon ve altın değişkenleri ile BİSTSINAİ değişkeni arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors in determining the decisions of the people and institutions trading on the stock market is the stock market index in which the stock is located. The purpose of this thesis is to investigate whether there is a relationship between inflation, interest, gold and dollar macroeconomic variables and the BIST ALL-100, BIST 100 and BIST INDUSTRIES indices and ,if any, the magnitude of the relationship. In practice, the data set consisting of monthly data from January 2009 to December 2016 is used. In the model, analysis was started using 96 observations for each variable. BIST ALL-100, BIST 100 and BIST INDUSTRIES Indexes are defined as dependent variables for each analysis and Gold, Interest, Inflation and Dollar prices are defined as independent variables and analyzed with“Multiple Linear Regression Method”. Because of the multiple linear correlation problem between the variables, as a result of the analysis made by the Multiple Linear Regression Method, the analysis was continued with“Ridge Regression Method”. As a result of the study, there are relations between the variables of inflation, gold and dollar and BİST ALL-100 variable; between the variables of inflation and dollar and BİST 100 variable; between the variables of inflation and gold and BİST INDUSTRIES variable.