The principles of accounting measurement and disclosure and its reflection on the financial statements: An evidence from Turkey
Muhasebede ölçüm ve açıklama prensipleri ve finansal tablolar üzerindeki etkisi: Türkiye uygulaması
- Tez No: 489193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Hesaplaması, Ifşa, Finansal Tablolar, Gerçek Değer, Fiili Maliyet
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, muhasebe hesaplaması ve ifşa prensiplerinin kurumların finansal tabloları üzerindeki sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu çalışma, muhasebe hesaplamarı ve ifşa prensiplerindeki değişikliklerin finansal tabloları etkileyip etkilemediğine odaklanmıştır. Bu çalışmanın önemi, gerek fiili maliyet değeri gerekse gerçek değer prensibi kullanılan finansal tabloların hazırlanmasında benimsenecek herhangi bir hesaplama prensibinin olumsuz veya olumlu unsurlarını göstermesidir. İlaveten, kullanılan ve onaylı hesaplama yönteminin uygunluğu, güvenilirliği, anlaşılabilirliği, karşılaştırılabilirliği, inanınırlık ve şeffaflığı ne ölçüde etkliediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacına ulaşmak için, Türkiye, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 106 doktora ve yüksek lisans ve son sınıf öğrencisi örneklem olarak seçilmiştir. Bu örneklem, araştırma konusunun açıkça gösterilmesi adına, araştırmacı tarafından kendilerine doğrudan verilen anketi cevaplayarak katkıda bulunmuştur. Bağımsız değişken muhasabe hesaplaması ve ifşa prensibi iken, finansal tablolar bağımlı değişken olmuştur. Bu çalışmanın ana amacı, etkinin yapısını, ilişkisini ve kullanılan hesaplama yöntemleri ile finansal tablo verileri arasındaki sonuçlara odaklanan bir çok soruyu cevaplandırmakdır. Buna uygun olarak, çalışmanın bir kavramsal çevçevesi tasarlandı ve birçok varsayım çıkarıldı. Varsayımların kabul edilip edilmediklerini keşfetmek adına, varsayımlar istatiktik testlere tabi tutuldu. İstatistik testlerinin sonuçları bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenler arasındaki korelasyonların çok güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Bununla beraber, fiili maliyet prensibinin uygunluk anlamında yetersizliği vs. Ve finansal tablo verileri üzerindeki olumsuz etkisine karşı gerçek değer prensibine dayalı hesaplamanın finansal tablolar üzerinde olumlu ve açık bir etksi bulunmaktadır. Fiili maliyet prensibi yerine gerçek değer prensibinin benimsenmesi, kurumun finansal poziyonu ile ilgili gerçekçi bir vizyonun oluşmasına ve kurumlara doğru ve yüksek değerli bilgi sağlanmasına katkıda bulunmaktadır Karar verme sürecine olumlu katkı sağlayan bu bilgi, gerçek değer prensibine göre hazırlanan finansal tabloların verilerine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The motivation of this study is to show the implications of the accounting measurement and disclosure principles on the financial statements of entities. The study focuses on whether the change in accounting measurement and disclosure principles affects the financial statements. The importance of the study is that it shows the negative and the positive aspects of any measurement principles that will be adopted in the preparation of the financial statements either using the historical cost or the fair value principle. In addition, it reveals the extent to which relevancy, reliability, comprehension, comparability, credibility and transparency are affected by the used and approved methods of measurement. To achieve the purpose of this study, a sample of 106 doctoral and master's students and final year students from the Faculty of Management and Economics, Gaziantep University in Turkey was selected. This sample contributed by answering the questionnaire that was given directly by the researcher to the participants to clearly show the research problem. The independent variable is the accounting measurement and disclosure principle, while the financial statements the dependent variable. The main aim of this research is to answer many questions that concentrate on the core of the impact, relationship and implications between the used measurement methods and the data of the financial statements. Accordingly, a conceptual outline of the study was designed and many hypotheses were produced. In order to discover whether the hypotheses are agreeable or not, they are undergo to statistical tests. The results of the statistical tests showed that the correlations between the dependent variables and the independent variables are very strong. In addition, the measurement based on the fair value principle has a positive and clear effect on the financial statements , in contrast to the historical cost principle, which reflects many negative results due to the lack of relevancy, etc., and due to its negative impact on the financial statements data. The adoption of fair value principle instead of historical cost principle contributes in the creation a realistic vision of the financial position of the entity and the provision of the accurate and high-value information to entities. This information contributes positively in the process of decision making, which will, in turn, depend on the data of the financial statements prepared according to the fair value principle. Keyword: Accounting Measurement, Disclusure, Financial Statements, (Fv) Fair Value, (Hc) Historical Cost