Glow discharge detectors (GDDS) for millimeter-wave radiation detection and imaging
Milimetrik dalga radyasyon algılaması ve görüntülemesi için parıltılı deşarj dedektörleri
- Tez No: 489545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÜMİT UZUN KAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parıltılı Deşarj Dedektörü, Milimetrik Dalga Işıması, Akım – Voltaj Karakteristikleri, Optik Yayınım Spektroskopisi, Glow Discharge Detector, Millimeter wave radiation, Voltage Current Characteristics, Optical Emission Spectroscopy
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Parıltılı deşarj dedektörleri (GDD) olarak da bilinen piyasada mevcut olan deşarj lambaları milimetrik dalga ışımasının algılanması ve görüntülenmesi amacıyla kullanılmıştır. Daha önce yapılan çalışmalar GDD' lerdeki baskın ışıma algılama mekanizmasının kademeli iyonizasyonu çoğalttığını göstermiştir. GDD' lerin akım – voltaj karakteristikleri elde edilerek, çalışma modunun anormal parıltı modunda olduğu tespit edilmiştir. GDD' lerin içerisindeki elektron sıcaklığı ve gaz bileşimi gibi plazma parametreleri Optik Yayınım Spektroskopi yöntemi kullanılarak çalışılmıştır. Tek başına GDD' nin bir piksel dedektör olarak kullanılması için bir yükselteç devresi geliştirilmiştir. Bu devre kullanılarak plazma deşarj akımındaki değişimler ölçülmüştür. N520A ve N523 olarak isimlendirilen iki farklı GDD' lerin algılama performansları 82 GHz ve 100 GHz ışınım frekanslarında test edilmiştir. GDD' lerin deşarj akımına ve gelen milimetrik dalga ışımasının polarizasyonuna karşı yüksek hassasiyet gösterdiği bulunmuştur. GDD' nin dedektör olarak kullanıldığı sürekli dalgada çalışan bir görüntüleme sistemi kurulmuştur. Görüntüler 82 GHz, 100 GHz ve 119 GHz ışıma frekanslarında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Commercially available indicator lamps, also known as Glow Discharge Detectors (GDDs), are employed for the purpose of millimeter wave radiation detection and imaging. Previous studies show that dominant radiation detection mechanism for GDDs is enhanced cascade ionization. The current-voltage characteristics of GDDs are obtained and working mode is found as abnormal glow mode. The plasma parameters such as electron temperature and gas composition inside GDDs are studied using Optical Emission Spectroscopy method. In order to employ a GDD as a pixel detector, a read-out electronics with an amplifier circuit is developed. This circuit is used to measure the changes in current of the plasma discharge. The detection performance of two different GDDs, namely N520A and N523, are tested at 82 GHz and 100 GHz radiation frequencies. The response of GDDs is found highly sensitive to the discharge current and polarization of the incident millimeter wave radiation. A continuous-wave imaging system is constructed using the GDD as a detector. The images are obtained at 82 GHz, 100 GHz and 119 GHz radiation frequencies.