Sıra-koruyan dönüşümler yarı grubunun verimli alt yarı grupları
Abundant subsemigroups of order-preserving transformations semigroup
- Tez No: 489625
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRULLAH AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sıra-koruyan dönüşüm, A-azalan dönüşüm, verimli alt yarıgrup, doğuray kümesi, rank, Order-preserving transformation, A-decreasing transformation, abundant subsemigroup, generating set, rank
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pn, Tnve On sırasıyla X n n = {1,2,..., } kümesi üzerindeki sonlu kısmi dönüşümler, (tam) dönüşümler ve sıra-koruyan (tekil) dönüşümler yarıgrubu olsun. Ayrıca, Xn nin boş olmayan bir A alt kümesi için On n (A) = {a a ÎO : ("x Î £ A) x x} Xn kümesi üzerindeki tüm sıra-koruyan ve A-azalan (tekil) dönüşümlerinden oluşan alt yarıgrup olsun. Bu çalışmada, ilk olarak sıra-koruyan dönüşümler yarıgrubunun azalan (artan) tekil dönüşümler yarıgrubunu ve ardından da yerel maksimal idempotent doğuraylı alt yarıgruplarını inceleyeceğiz. Ayrıca, ( ) O A n nın *-Green denklik bağıntılarını inceleyerek ( ) O A n nın sıra koruyan dönüşümler yarıgrubunun bir verimli alt yarıgrubu olduğunu göstereceğiz. Son olarak da ( ) O A n nın doğuray kümeleri ve ranklarını inceleyerek idempotent rankının 2n - 2 - \ A n , rankının 1Î A iken n -1 ve diğer durumlarda n olduğunu göstereceğiz.
Özet (Çeviri)
Let Pn , T and On be the partial transformations, the (full) transformations and order-preserving (singular) transformations semigroups on the set X n n = {1,2,..., } , respectively. Moreover, for any non-empty subset of Xn , let On n (A) = {a a ÎO : ("x Î £ A) x x} be the subsemigroup of all order-preserving and A-decreasing (singular) transformations on the set Xn . In this study, first we study locally maximal idempotent-generated subsemigroups of order-preserving transformations semigroup. Moreover, we examine the * - Green's equivalences of ( ) O A n and show ( ) O A n is an abundant subsemigroup of order-preserving transformations semigroup. Finally, we study generating sets and ranks of ( ) O A n and show its idempotent rank is 2n - 2 - \ A n , its rank is n -1 if 1ÎA and n otherwise.