Cerrahi girişim geçirecek çocukların babalarının ameliyat hakkında bilgi ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Determination of information and anxiety levels of the fathers of the children who will undergo surgical i̇ntervention
  1. Tez No: 489920
  2. Yazar: SAEDA OMRAN MOHAMED ALSWAIEDI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL IŞIK ANDSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Surgical intervention, child, father, anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Cerrahi girişim, çocuk hasta ve ebeveynleri için stres oluşturan bir durumdur. Ebeveynlerin yaşadığı stres ve anksiyete çocuk hastalara yansımakta ve iyileşme sürecini etkilemektedir. Araştırma cerrahi girişim geçirecek çocukların babalarının ameliyata ilişkin bilgilerini ve anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk cerrahisi ve yan dallar kliniğinde 1 Mart-31 Haziran 2017 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden 180 baba oluşturdu. Veriler tanıtıcı veri formu ile Durumluk-Sürekli Anksiyete ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, ortalama, standart sapma ve t testleri kullanıldı. Çalışmada babaların %73,3'ünün 31-40 yaş arasında, %57,2'sinin lise mezunu, %89,4'ünün 1-3 arası çocuğa sahip olduğu, çocukların %35,5'inin 3.çocuk olduğu ve %34,4'ünün adenoid ve tonsillektomi cerrahi girişimi geçireceği belirlendi. Babaların %84,4'ünün daha önce hastane deneyimi yaşadığı, babaların %66,7'sine cerrahi sürece ait bilgilendirmenin hekim tarafından yapıldığı belirlendi. Çalışmada babaların %42,8'inin cerrahi girişimin başarısız olmasından, %28,9'unun evde bakımında yetersizlik hissetme nedeniyle endişe yaşadığı saptandı. Babaların durumluk ölçek puan ortalamasının 56,57±13,11 olduğu ve orta düzeyde, sürekli ölçek puan ortalamasının ise 50,99±10,36 olduğu ve orta düzeyde anksiyete yaşadıkları belirlendi. Sürekli anksiyete puan ortalaması ile durumluk anksiyete puan ortalaması arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05), çocukların cinsiyeti ile babaların durumluk ve sürekli anksiyete puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulundu (p0.05). Cerrahi girişim geçiren çocukların aile merkezli yaklaşım çerçevesinde babalarının da anksiyetesini gidermeye yönelik hemşirelik girişimlerinin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Surgical intervention is a stressful situation for the children and their parents. Stress and anxiety of the parents are reflected on the children and affect their recovery process. The study was carried out in to determine information and anxiety levels of the father of the children who will undergo surgical ıntervention. The population of the study comprised 180 fathers who accepted to attend this study between 1 March - 31 June 2017 in Karabük University Training and Research Hospital Clinic of Pediatric Surgery and sub-specialties. The data were collected with the descriptive data form and State-Trait Anxiety Inventory. Number, mean, standard deviation and t tests were used in the analysis. The study determined that 73,3% of the fathers were aged between 31-40, 57,2% of the fathers were high school graduates, 89,4% had 1-3 children, 35,5% of the children were the 3rd children, 34,4% of the children will undergo adenoid and tonsillectomy. It was determined that 84,4% of the fathers had a previous hospital experience, and the information about the surgical process was provided to the fathers by the doctors at 66,7%. The study determined that 42,8% of the fathers experienced anxiety for unsuccessful surgical intervention, while 28,9% of the fathers anxiety for not knowing home care. It was determined that the state scale point average of the fathers was 56,57±13,11 and at a medium level, it was also found that trait scale point average was 50,99±10,36 with a medium level anxiety. There was a statistically significant difference between the trait and state anxiety point average (p0.05), there was a significant difference between the gender of the children and the state and trait anxiety point averages of the fathers (p>0.05). In general, fathers considered the provided information sufficient, and there was no significant difference between the information status and state and trait anxiety scale points (p>0.05). It is recommended to perform nursing interventions so as to eliminate fathers' anxiety within the framework of a family-centered approach for the children that undergo surgical intervention.