Ankara garnizonundaki askeri birliklerin içme sularında membran filtrasyon tekniği ile Pseudomonas Aeruginosa'nın izolasyonu ve identifikasyonu üzerine araştırmalar
The Investigation for isolation and identification of pseudomonas aeruginosa with membran filtration technique in drinking water of Ankara garrison units
- Tez No: 49045
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YURTYERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Veteriner Hekimliği, Food Engineering, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu, Membran flltrasyon, Pseudomonas aeruginosa, Drinking water, Membrane titration, Pseudomonas aeruginosa
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
44 6. ÖZET ANKARA GARNİZONUNDAKİ ASKERİ BİRLİKLERİN İÇME SULARINDA MEMBRAN FİLTRASYON TEKNİ?İ İLE PSEUDOMONAS AERUGINOSA NIN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Bu çalışma, Ankara garnizonundaki Askeri birliklerin içme suyu olarak kullandığı şehir şebeke suyu ve kuyu sularının Pseudomonas aeruginosa düzeyini belirlemek ve oluşturduğu potansiyel risklerin saptanması amacı ile yapılmıştır. Bu nedenle 30 şehir şebeke suyu ve 30 kuyu suyu olmak üzere toplam 60 su örneği, membran flltrasyon tekniği ile Pseudomonas aeruginosa yönünden incelendi. İnceleme neticesinde 60 su örneğinin 2'sinde (% 3.3.) Pseudomonas aeruginosa izole edildi. İncelenen su örneklerinden Pseudomonas aeruginosa izole edilen 2 örnek (% 6.7) kuyu suyu orjinlidir. Şehir şebeke suyu orjinli örneklerin hiçbirinde Pseudomonas aeruginosa izole edilemedi. Sonuç olarak Ankara garnizonundaki Askeri birliklere ait kuyuların içme suyu kaynağı olarak kullanımının Pseudomonas aeruginosa yönünden riskli olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
45 7. SUMMARY THE INVESTIGATION FOR ISOLATION AND IDENTIFICATION OF PSEUDOMONAS AERUGINOSA WITH MEMBRAN FILTRATION TECHNIQUE IN DRINKING WATER OF ANKARA GARRISON UNITS. This study was undertaken to determine for Pseudomonas aeruginosa levels and potantiel risks of well and city network waters, that used as drinking water by military units of Ankara. For this purpose a total of 60 water samples, taken from 30 of them city network and 30 of them well water, were analysed from Pseudomonas aeruginosa with membrane filtration technique. In a conclusion, Pseudomonas aeruginosa was isolated from 2 samples (3.3. %) out of the total of 60 water samples. It was determined that the two samples (6.7 %) which was isolated Pseudomonas aeruginosa, orginated from well water. Pseudomonas aeruginosa didn't isolated from the samples of city network. In conclusion, it was determined that well waters had a risk from Pseudomonas aeruginosa, used as a drinking-water source in garrison units in ankara.