Measuring financial performances via topsis and grey analysis; İron & steel sector examples
İdeal çözüme benzerlik bakımından sıralama performansı tekniği ve gri ilişkisel analizi ile finansal performansların ölçülmesi; Demir ve çelik sektörü örnekleri
- Tez No: 490589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ratio Analysis, Gray Relational Analysis, TOPSIS, Financial Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Finansal analiz, finansal dengenin ne derece karşılandığını belirlemek ve rasyonel kararların uygun şekilde alınmasını sağlamak için, şirketin fon yapısını oluşturan bilanço kalemleri ile gelir tablosu arasındaki ilişkinin incelenmesine dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı çok kriterli karar verme tekniklerinin mali tablolar analizinde uygulanabilirliğini göstermektir. Çalışmanın ilk bölümünde Mali Tablolar analizinden bahsedilecektir. İkinci bölümünde, finansal analiz tekniklerinin türleri ve kullanımı tartışılacaktır. Üçüncü bölümde çok kriterli karar verme tekniklerinden bahsedilerek bu bölümünün en sık kullanılan beş yöntemden bahsedilecektir. Son bölümde Ereğli Demir ve Çelik A.Ş ve Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin 2011-2016 yıllarının bilançosu verileri mali analiz teknikleri yardımıyla değerlendirilecektir. Bu bağlamda, iki firmanın finansal tabloları, finansal analiz tekniklerinden biri olan oran analizi ile analiz edilmiştir. İkinci aşamada da, oran analizde çıkan değerlerin çok kriterli karar verme tekniklerinde kullanarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda TOPSIS ve GRA yöntemleri kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Oran Analizi, Gri İlişkisel Analizi, TOPSIS, Finansal Analiz
Özet (Çeviri)
Financial analysis is based on an examination of the relationship between the balance sheet items and income statement that make up the fund structure of the business to determine the extent to which the financial equilibrium has been met and to ensure that rational decisions are taken accordingly. The purpose of this study is to demonstrate the applicability of Multi-Criteria decision making techniques in financial statement analysis. In the first part of this study, the Financial Tables analysis will be mentioned. In the second part, the types and uses of financial analysis techniques will be discussed. In the third chapter, multi criteria decision making techniques will be mentioned and also in this section, the five most common methods will be mentioned. In the last part, 2011-2016 balance sheet data of Ereğli Iron & Steel Inc. and Kardemir Iron & Steel Inc. will be evaluated with the help of financial analysis techniques.In this context, the financial statements of the two firms were analysed by ratio analysis, one of the financial analysis techniques. In the second stage, the results of the ratios analysis were analyzed using multi criteria decision making techniques. In this context, TOPSIS and GRA methods were utilized.