Psikoterapi uygulanan hastalarda drop out durumunu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesine yönelik retrospektif bir inceleme
A retrospective rewiew of the factors that affect the drop out condition i̇n patients having psychotherapy
  1. Tez No: 490851
  2. Yazar: İHSAN ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikoterapi bırakma, drop out, psikoterapi notlarının kaydı, early withdrawal of psychotherapy, drop out, records of psychotherapy notes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET (Öztekin, İhsan, Yüksek Lisans Tezi, 2017) PSİKOTERAPİ UYGULANAN HASTALARDA DROP OUT DURUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK RETROSPEKTİF BİR İNCELEME Bu çalışmada, 2013-2016 yılları arasında İstanbul'da NP İstanbul Hastanesine başvuran yatarak ve ayakta psikoterapi hizmeti gören hastaların hastane kayıtlarına mevcut olan psikoterapi hizmetleri ile ilgili istatistiksel bilgiler değerlendirilmiştir. Bu amaçla hastanenin topladığı kayıtlar istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda, Tedaviyi bırakma nedenlerinin oranları incelendiğinde ise en çok öne sürülen neden olarak kadınlarda ve erkeklerde tedaviye ihtiyaç duymadığının bildirilmesi, il dışına taşınma, iş yoğunluğu ve maddi nedenler olduğu görülmektedir. Hastane kayıtları ile ilgili eksiklik olarak önemli bir bulgu da hastaların psikoterapiyi erken bırakma nedenlerinin psikoterapik açıdan kayıt altına alınmamış olması ve sadece hastanın hastane sekretaryasına bildirdiği nedenlere bağlı kalınmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Öztekin, İhsan, Master of Sciences Thesis, 2017) A RETROSPECTIVE REWIEW OF THE FACTORS THAT AFFECT THE DROP OUT CONDITION IN PATIENTS HAVING PSYCHOTHERAPY In this study, the statistical information about the psychotherapy services available to the hospital records of the inpatient and outpatient psychotherapy patients who applied to NP Istanbul Hospital in Istanbul between 2013-2016 was evaluated. For this purpose, the records collected by the hospital were subjected to statistical analysis. As a result of the statistical analysis, when the rates of the reasons of early withdrawal of psychotherapy are examined, it is seen that the most prevalent reason notified by both females and males are no in need for psychotherapy, moving out of the province, work intensity and financial reasons. An important finding related to deficiency of hospital records is that the reasons for the early withdrawal of psychotherapy from patients are not recorded in psychotherapeutic terms and only the reasons the patient reports to the hospital secretariat.