Firma değeri ve firma performansları üzerinde kurumsal yönetimin rolü: BIST kurumsal yönetim endeksine kayıtlı firmalar üzerinde bir uygulama.
The role of corporate governance on firm performance and firm value: an application on firms registered in BIST corporate governance index.
  1. Tez No: 490885
  2. Yazar: NAMIKA BOYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma değeri, firma performansı, kurumsal yönetim, Firm value, firm performance, corporate governance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada amaç, kurumsal yönetimin, firma değeri, performansı ve hisse senedi performansı üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. İşletmelerin firma değeri ve performans göstergeleri olarak belirlenen ölçütleri ile, kurumsal yönetim derecelendirme notları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı, ayrıca kurumsal yönetim derece notlarının, finansal piyasalarda kullanışlı bir bilgi olarak kullanılıp, hisse senedi getirileri ve getiri oynaklıkları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olup olmadığı araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, ülkemizde kurumsal yönetim endeksine dâhil olmuş 22 üretim işletmesinin 2010-2016 yılları arası verileri kullanılmıştır. Firma değerini temsilen, Tobin's Q oranı; firma performansını temsilen, aktif devir hızı, duran varlık devir hızı, özsermaye devir hızı, aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı şeklinde belirlenen ölçütler kullanılarak, TOPSIS çok değişkenli karar verme yöntemi ile hesaplanan performans puan sıralamaları ile kurumsal yönetim derece notu sıralamaları karşılaştırılmıştır. Analizin sonucunda, firma performans sıralamaları ile kurumsal yönetim derece notları sıralamalarının aynı yönde olmadığı, kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesinin, firma performansına tam olarak yansımadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın hisse senedi performansı kısmında ise, söz konusu 22 işletmenin 04.01.2010 ile 31.12.2016 yılları arasındaki günlük hisse senedi fiyatları kullanılarak hesaplanan getiri serileri, ARMA GARCH student's t dağılımlı volatilite modellemeleri ile analiz edilmiştir. Kurumsal yönetim derece notlarının kamuoyuyla paylaşıldığı günün 20 gün öncesi ve 20 gün sonrasının, piyasalarda anormal bir getiriye neden olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kurumsal yönetim derece notunun, bir firmada, anlamlı ve pozitif yönlü, bir firmada, anlamlı ve negatif yönlü, diğer yirmi firmada ise, anlamlı bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to question if corporate governance has an effect on firm value, performance and equity share performance. It is tried to be questioned that if there is a meaningful correlation between companies' criterion defined with firm value and performance indicators and corporate governance ranking orders. In addition to that, it is going to be questioned whether this information can be used in financial market and if it has a meaningful effect on equity share earnings and earning flexibilities. According to this purpose, the data of 22 production companies that are registered in corporate governance index between 2010 and 2016 in Turkey has been used. In the study, Tobin's Q rate representing the firm value, and the defined criterion of profit capital, return on assets, rate of return on capital, rate of return on long term assets, asset turnover as indicators of firm performance and performance ratings that is calculated via TOPSIS multivariate analysis have been compared with corporate governance rating rank lists. As a result of the analysis, it is found that firm performance ratings and corporate governance rank orders are not correlated and the quality of corporate governance applications does not directly reflect on firm performance. On the equity share part of the study, the lists of earnings calculated with the daily equity share prices of before mentioned 22 companies between the dates of 04.01.2010 and 31.12.2016 have been analyzed with ARMA GARCH student's t-distributed volatility models. It is questioned that whether there had been any unusual earning before and after the day of declaration of corporate governance ranking orders to public. As a result of analysis, it is found that corporate governance ranking orders has an positive and meaningful effect on a firm and a negative and meaningful effect on another while it has no meaningful effect on the other firm.