Lider-üye etkileşimin çalışan performansına etkisi: Kamuda görgül bir araştırma
Effects of leader-member interaction on operating performance: A rare investigation
  1. Tez No: 490888
  2. Yazar: SEYFULLAH ARSLANTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider Üye Etkileşimi, Performans, Leader, performance, employee
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kamu kurumlarında lider ile üye etkileşiminin iş performansları ile ilişkisinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, Ankara örnekleminde güvenilirlik sınırları içerisinde hata payları dikkate alınarak tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlenen 600 kişiye anket uygulaması yapılmış ve 483 geri dönüş alınmıştır. Yapılan uç değer analizinde değişkenlere ait normal dağılımı bozan 15 veri seti çıkartılmış ve 405 katılımcının doldurduğu anket analizlere dâhil edilerek veri analizi gerçekleştirilmiştir. Veri setleri üzerinde yapılan açıklayıcı, tanımlayıcı ve doğrulayıcı analizler sonucunda lider-üye etkileşimi ve alt boyutları ile çalışan performansı arasında pozitif, doğrusal ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiş, böylece ilgili hipotezler kabul edilmiştir. Araştırmanın temel amacı bağlamında oluşturulan temel hipotezler yanında ilgili ilişkinin hangi değişkenlere göre farklılık gösterdiğinin tespiti yan amaç olarak belirlenmiş ve bu yönde ayrıca hipotezler oluşturularak veri seti üzerinde analizler yapılmıştır. İlgili analiz sonuçlarına göre Kamuda lider üye etkileşimi ile çalışanların performansı arasındaki İlişki çalışanların cinsiyetleri ve eğitim seviyelerine göre farklılık göstermezken, çalışanların yaşlarına farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
From the point of view of the employer, the improvement of success in achieving the objectives of the job is one of the most important points in people relations. Job satisfaction, on the other hand, is the happiness that occurs when the employer's objectives and the quality of work achieved correlate each other. A charismatic leader derives the success of his employees from his leadership traits that are supported by job satisfaction. Importance of these traits are magnified and shown through the addition of performance used by the said traits. In this work, the addition and the difference a charismatic leader makes to companies and corporations' resource building and supply lines are investigated.