Elektronik ticaret açısından mağaza atmosferine yönelik tüketici tutumları üzerine bir araştırma
A research on the consumer's attitudes toward e-store atmosphere in terms of e-commerce
  1. Tez No: 490887
  2. Yazar: TUBA DAMGACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL ESRA DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E- ticaret, E-perakendecilik, E – Mağaza, E-mağaza Atmosferi, Tüketici Davranışları, E-Commerce, E-Retail Business, E-Store, E-Store Atmosphere, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüz yaşam koşullarına ulaşılmasını sağlayan bilgisayar teknolojisi ve internetin güncel hayatın bir parçası halini alması; varlığına ihtiyaç hissedilen yeni sektörleri de ortaya çıkarmıştır. Mevcut sektörleri de kendini kısmî veya bütünsel olarak yenileştirme geliştirme gibi değişimsel çabalara zorlamıştır. Bu kapsamda E-ticaret internet dünyasında kendine yer edinmiştir. Ticari alanda faaliyet gösteren işletmeler için, E-ticaret kapsamındaki e-perakendecilik pazarlama alanında yeni bir kanal oluşumudur. Tüketicilerdeki geçmiş alışveriş alışkanlıklarının, biçimlerinin değişimine sebep olmuştur. Güncel kavram olarak E-perakendecilik; gün içinde herhangi bir zamandaki ve yerdeki mal ve hizmetlere ulaşabilme, inceleme, satın alabilme imkânı sağlamaktadır. Aradaki uzaklık ve zaman gibi olumsuz faktörleri ortadan kaldırmaktadır. E-perakendecilik alanı da yoğun bir rekabeti diğer alanlarda olduğu gibi yaşamaktadır. E-mağazacılık çalışmaları yürüten işletmeler, rakiplerinden farklılıklarını müşterilerine fark ettirebilmek durumundadırlar. Bu sebeple mağaza imajı oluşturmak, piyasada varlığını hissettirebilmek ve devam ettirebilmek için zorunludur. Kendilerine özgü bir e-mağaza atmosferi oluşturabilmek öncelikli öneme sahip olmaktadır. Bu çalışmanın genel amacı e-perakendecilik ve e-mağaza atmosferi ile ilgili tüketicinin düşüncelerini öğrenmek ve e-mağaza atmosferinde öne çıkan faktörleri belirlemektir. Araştırma aynı zamanda e-perakendecilik ve e-mağaza atmosferinin demografik özelliklere göre değişip değişmediğini tespit etmeyi de amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that the computer technology and internet network which enabled us to achieve current living conditions and became a part of daily life have caused the emerging of new sectors which have started to be required. They have forced current sectors to enter transformative efforts to develop themselves partly or completely. In this scope, e-commerce has gained an important place in the internet environment. E-retail business is a new formation in the e-commerce field for the companies dealing with trading. That fact has resulted in the change of previous buying habits and forms of consumers. As a current conception, e-retail business provides an opportunity to reach, examine and buy any merchandise at any place in a short time. It enables us to avoid from negative factors such as time and distance. There has been an intensive competition in the e-retail business just like in the other fields. The companies using e-store activities need to make consumers realize their differences from the rivals. Therefore, it is compulsory to create a store image for making and maintaining a difference. It is an important factor to create a unique e-store atmosphere. The general aim of this study is to determine the ideas of consumers in relation to e-retail business and e-store atmosphere, and the prominent and important factors in terms of e-retail business. It is also aimed in the study if the e-retail business and e-store atmosphere change with respect to demographic features.