Yöneticilerin etkili liderlik davranışlarının çalışanların üretkenliği ile ilişkisi
Effective leadership behaviors of managers relationship between employee productivity
  1. Tez No: 490890
  2. Yazar: NAİM ÖZEROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etkili Liderlik, Üretkenlik, Çalışan, Leadership, Effective Leadership, Productivity, Employee
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmada işletme yöneticilerinin gösterdikleri etkili liderlik davranışlarının çalışanların üretkenliğine etkisini tespit etmek amaçlanmaktadır. Yapılan çalışma, işletme yöneticilerinin etkili liderlik özelliklerinin çalışanların üretkenliğiyle ilişkisinin olup olmadığını ortaya koyarak kurumların yönetim kalitesini yükseltmesi, örgütsel gelişmeyi desteklemesi, çalışanların işe olan bağlılıklarını artırmak, elde edilecek ürünün kalitesini, niceliğini artırmak ve bu konuda yapılabilecek yeni araştırmalara ışık tutmak bakımından önem taşımaktadır. Araştırmada betimsel model kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya İli 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan plastik kapı ve pencere üreten 7 işletmede çalışan 275 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem alma yöntemine gidilmemiş olup evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır.“Bu amaçla yapılan çalışmada 220 plastik kapı ve pencere çalışanı araştırmaya dahil olmuştur. Araştırmada verileri toplamak için ”Kişisel Bilgiler Formu“, ”Etkili Liderlik Ölçeği“ ve ”Endicott İşte Üretkenlik Ölçeği“ kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasında ilişki ”korelasyon katsayısı“ ile ölçülmüştür. Katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerine ilişkin verilerin analizinde ”Bağımsız Gruplar T-Testi“ ve ”Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)“ testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda anlamlı farklılığın bulunduğu değişkenlerde, anlamlı farklılığın nereden kaynaklandığını tespit etmek için ”Tukey HSD" testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda etkili liderlik ile üretkenlik arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the effect of effective leadership behaviors on the productivity of employees. This study is important in order to increase the quality of management, to increase organizational development, to increase the loyalty of the employees, to increase the quality and quantity of the product to be obtained and to shed light on new researches that can be done by showing whether the effective leadership qualities of business managers are related to employee productivity. Descriptive model has been used in this study. The universe of the research is composed of 275 people working in 7 enterprises producing plastic doors and windows in the Malatya 1. and 2. Organized Industrial Zones. The method of sampling in the study has not been tried and the entire universe has been tried to be reached.“In this study, 220 plastic doors and window workers were involved in the research.The relationship between the variables of the study was measured by the ”correlation coefficient“. ”Independent Samples T-Test“ and ”One-way Analysis of Variance (ANOVA)“ tests were used in the analysis of data on participants' variables of gender, age, educational background and working year. As a result of the analyzes, ”Tukey HSD“ test was used to determine where the significant differences originated in the variables which have significant differences. In addition, regression analysis was done to determine whether the variables of the study influenced each other. ”Personal Information Form“, ”Effective Leadership Scale“ and ”Endicott Productivity Scale at Work" were used to collect data in the study. As a result of the study, a significant relationship was found between effective leadership and productivity. In addition, it has been determined that effective leadership has an impact on productivity.