Kentsel güvenlik bağlamında çocuk suçluluğu: Samsun örneği
Child injury in the context of urban security: Samsun sample
  1. Tez No: 490948
  2. Yazar: RECEP GÖBEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Public Administration, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Güvenlik, Suça Sürüklenme, Çocuk, Kentleşme, Urban Security, Crime Drift, Child, Urbanization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Suç, tarihten günümüze kadar ki süreçte karşımıza hep çıkmıştır. Zaman zaman artan suç oranları da yaşanılan bölgenin güvenliğinin sorgulanmasına yol açmıştır. Özellikle sanayileşme ve beraberinde hızlı kentleşmeyle birlikte suç oranlarının kentlerde artması kentsel güvenlik sorununu gündeme taşımıştır. Güvenliğin sağlanamadığı ve suç oranlarının arttığı kentlerde çocukların da suça sürüklenmesi kaçınılmazdır. İşte buradan yola çıkarak ülkemizde çocuk suçluluğun bu kentlerde ne düzeyde olduğu, kentsel güvenlik bağlamında sorunların nasıl tespit edildiği ve bu sorunlara yönelik ne tür politika ve uygulamalar yapıldığı bu tezde araştırılmıştır. Ayrıca Samsun Kenti Örneği ele alınarak bu konular hakkında derinlemesine tartışma yapılmıştır. Yapılan çalışmanın amacı, kentsel güvenlik sorunlarının çocukların suça sürüklemesine nasıl neden olduğunu ortaya çıkarmak, bu nedenlerin giderilmesine yönelik yapılan çalışmaları incelemek ve değerlendirmeler yaparak çözümler sunmaktır. Çalışma sonucunda genel olarak şu bilgilere ulaşılmıştır. Ülkemizde ve Samsun Kenti özelinde suça karışan çocuk sayısı her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bunun yanı sıra geçmiş yıllara göre günümüzde çocuk suçluluğu ile ilgili çalışmalar daha fazla yapılmaktadır. Bu konuda Samsun Kenti'nde kurumların eş güdümlü çalıştığı görülmüştür. Bu eş güdümlü çalışma içerisinde yerel yönetimlerin de olduğu görülmüştür. Samsun Kenti'nin hızlı kentleşmesiyle ortaya çıkan yapılaşma sorunları çöküntü bölgelerinin ve güvensiz mekânların oluşmasına neden olmuştur. Bu çöküntü bölgeleri ve güvensiz mekânların yanı sıra yoksulluk, sosyal medya araçları ve aile şefkatinden yoksunluk Samsun Kent'inde çocukların suça sürüklenme nedenleri olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The crime has always come out in the process from the date to the day. Increasing crime rates have also led to the questioning of the security of the area in question. Especially industrialization and rapid urbanization together with increase of crime rates in cities have put the issue of urban security on the agenda. In cities where security is not ensured and crime rates increase, it is inevitable for children to be dragged into the city. From this point on, we have investigated how the level of juvenile delinquency in these countries is in our country, how problems are identified in the context of urban security and what kind of policies and practices are applied to these problems. In addition, an in-depth discussion has been made on these topics by taking the case of Samsun City. The aim of the study is to find out how urban security problems cause children to be succesfully dragged, to examine the work done to overcome these causes and to provide solutions by making evaluations. As a result of the study, the following information has generally been reached. The number of children involved in suicide in our country and Samsun city continues to increase with each passing year. In addition to this, according to the past years, there are more studies about juvenile delinquency today. In this regard, it was seen that the institutions in Samsun City worked together. It is seen that there are local administrations in this coordinated work. The problems of reconstruction that emerged with the rapid urbanization of the city of Samsun led to the formation of depressed areas and insecure places. These depressed areas and insecure places, as well as poverty, social media tools and lack of family compassion, have emerged as the reasons for the suicide of children in Samsun City.