İmalat KOBİ'lerinde web tabanlı e-ticaretin kullanımı ve etkileri (TRB1 bölgesi imalat KOBİ'leri araştırması)
Web based e-commerce using and effects in manufacturing SMEs (TRB1 regional manufacturing SME's investigation)
  1. Tez No: 491311
  2. Yazar: AHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİT BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Web Tabanlı E-Ticaret, Mobil Ticaret, Mobil İletişim Araçları, Hedef Pazar, KOBİ, Rekabet Edebilme Gücü, Kapasite Kullanım Oranı, Web-Based E-Commerce, Mobile Commerce, Mobile Communication Tools, Target Market, SME, The Strength Of The Competition, The Capacity Utilization Rate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnternetin mobil iletişim araçları (akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet vb.) ve diğer teknolojik cihazlar aracılığıyla daha yaygın olarak kullanılması nedeniyle klasik e-ticaret araçlarıyla (tv, telefon, fax, atm, radyo vb.) yürütülen uygulamalardan daha fazla tercih edilmeye başlanan web tabanlı e-ticaret, günümüzde büyük önem kazanmış ve daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Web tabanlı e-ticaret sayesinde aracılık hizmetlerindeki maliyetlerde düşüş sağlanabilmekte, firmalar ürün/hizmetlerini daha düşük maliyetle internet ortamında tanıtabilmekte, işlemlerin daha hızlı yürütülmesi sağlanabilmekte ve müşterilerin/tüketicilerin değişen taleplerine daha hızlı yanıt verilebilmektedir. Ayrıca pazardaki potansiyel tüketicilere daha etkin şekilde ulaşabilme fırsatı elde edilebilmektedir. Ulaşılamayan potansiyel pazarlara/tüketicilere internet aracılığıyla daha kolay ulaşma imkânı ortaya çıkmakta ve internetin sürekli olarak yaygınlaşmasıyla hedef pazarlara erişim kolaylaşmaktadır. Web tabanlı e-ticaret ve mobil e-ticarette uygulanan anlık müşteri memnuniyet anketleri aracılığıyla müşterilerin değişen taleplerine daha hızlı bir şekilde yanıt verilmekte, üretim teknolojisi bu taleplere uygun olarak daha hızlı ve etkin şekilde uyarlanmaktadır. Yani firmaların üretim kapasitelerinden daha etkin ve verimli yararlanabilmesine katkı sağlanmakta ve insanların bulundukları ortamda (evde, ofiste, kafede vb.) sipariş verme ve ürün teslim alma imkânına kavuşması nedeniyle müşterilerin/tüketicilerin memnuniyet dereceleri artabilmektedir. Bu durum, firmaların müşterilere/tüketicilere daha kaliteli, daha hızlı ve daha fazla çeşitte ürün/hizmet sunma fırsatı vermektedir ve böylece firmaların rekabet edebilme gücü artmaktadır. Sonuç itibariyle günümüz teknoloji çağında; imalat KOBİ'lerinin de web tabanlı e-ticaret faaliyetlerinin imkân ve olanaklarından yararlanarak birçok avantaja kavuşmaları mümkündür.
Özet (Çeviri)
Internet mobile (smartphone, laptop, tablet, etc.) and other technological devices due to the more commonly used classic through e-commerce tools (tv, telephone, fax, atm, radio etc.) started to be more choice of executing application web-based e-commerce, gained great importance in today's world and more widely used. Thanks to web based e-commerce broker age services only, accounts cost in decline product/services the internet at a lower cost, faster execution of transactions only and the customers/faster response to changing demands of consumers. Also interested in the potential consumer market Access opportunity can be achieved more effectively. Diffusing the potential markets/access easier through the internet consumer sare emerging and spreading Access to the Internet, it is easier to target market with constantly. Web based e-commerce and mobile e-commerce applied online/instant customer satisfaction surveys of customers through faster response to changing demands, production technology in accordance with demand more quickly and effectively. That is more effective and efficient firms ' production capacity of is provided and contribute to people when they are environment (at home, in the Office, Café etc.) ordering and product delivery to customers due to attain take-how satisfied consumers are arise and in this case firms interested in customers/consumers better quality, faster and offers the opportunity to present more variety of products and thus increasing the power firms to compete. As a result of today's era of technology; Manufacturing SMES and web-based e-commerce activities of possibilities and advantages by restoring the advantage are possible.