Seyfi Sarâyî'nin Gülistan Tercümesi'nde geçen atasözleri ve Türkiye türkçesindeki karşılıkları
  1. Tez No: 491352
  2. Yazar: HİLFE ATASOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gülistan Tercümesi, Seyf-i Sarâyî, Atasözleri, Gülistan Tercümesi, Seyf-i Sarâyî, Proverbs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Seyf-i Sarâyî tarafından yazılan Gülistan Tercümesi'nde geçen atasözleri için Ali Fehmi Karamanlıoğlu'nun hazırladığı eserden yararlanılmıştır. Gülistan Tercümesi metninin tamamı sayfa 1'den 177'ye kadardır. Biz bu çalışmamızda Gülistan Tercümesi metninin başladığı 3(2a) başlıklı bölümden Gülistan Tercümesi'nin sonlandırıldığı 356 (178b) başlıklı bölüme kadar atasözü taraması yapmaya çalıştık. Seyf-i Sarâyî'nin Kıpçak Türkçesiyle yazdığı bu eser, Gülistan'ın Türkçeye ilk tercümesi olması açısından önemlidir. Böyle önemli bir ilke imza atan eser üzerinde önceden yapılmış bir atasözü çalışmasına rastlanmamıştır. Bunun için Gülistan Tercümesi'nde atasözü olarak belirlediğimiz yapıları sınıflandırırken bu esere özgü bir sınıflama tekniği ile gruplar oluşturulmuş ve bulunan atasözleri bu gruplara uygun şekilde yerleştirildikten sonra Türkiye Türkçesindeki karşılıkları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It was benefitted from Ali Fehmi Karamanlıoğlu's work the proverbs in the Gülistan Tercümesi which was written by Seyf-i Sarâyî. The entire of Gülistan Tercümesi is up to from page 1 to page 177. İn this work we have tried to make proverb scanning from chapter 3 (2a) where the Gülistan Tercümesi starts to the chapter titled 356 (178b) where it ends. This work written in Kıpchak Turkish by Seyf-i Sarâyî is very important in that is the first translation of Turkish. It wasn't found a previous work signing such an important principle. Therefore when classifying the structure determined as proverbs in Gülistan Tercümesi firstly groups werw creatid with a classification technique which is specific to this work and proverbs were categorized properly to there groups and then Turkish translations of them were given.