Mctaggart'ın zamanın gerçekdışılığı argümanının zaman felsefesi bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation of Mctaggart's the unreality of time argument in the context of philosophy of time
- Tez No: 491420
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CANER TASLAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefe Tarihi, Zaman Felsefesi, Zaman, Zamanın Gerçekdışılığı, McTaggart, A serisi, B serisi, Kipli Zaman Teorisi, Dinamik Zaman Teorisi, Kipsiz Zaman Teorisi, Statik Zaman Teorisi, History of Philosophy, Philosophy of Time, Time, Unreality Of Time, McTaggart, A series, B series
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, zamanın ne'liği problemi üzerine felsefi bir sorgulama amacını taşımaktadır. Zamanın ne'liği meselesi, Antik Çağ'dan günümüze kadar pek çok felsefeci tarafından incelenmiştir. Bu felsefeciler arasında yirminci yüzyıl felsefecilerinden John Ellis McTaggart'ın ortaya attığı“Zamanın Gerçekdışılığı Argümanı”, sorgulamanın gidişatı açısından son derece önem teşkil etmiştir. Bu nedenle çalışmanın merkezi McTaggart'ın argümanının incelenmesine ayrılmış, diğer bölümlerde ise McTaggart öncesi ve McTaggart sonrasına ait düşünceler ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde McTaggart'a kadarki süreç içerisinde felsefe tarihinde geliştirilmiş zaman düşünceleri ele alınmıştır. Bölüm içerisinde nesnel zaman anlayışının benimsendiği Aristo fiziği, Aristo fiziği karşısında geliştirilen öznel zaman anlayışı, mutlak zaman anlayışının benimsendiği Newton fiziği, Newton fiziği karşısında geliştirilen ilişkisel zaman anlayışı, izafi zaman anlayışının benimsendiği Einstein fiziği ve Einstein fiziği döneminde geliştirilen diğer zaman anlayışları karşılıklı olarak değerlendirilmiştir. Böylece McTaggart'ın argümanının nelerden etkilendiği, bu argüman öncesinde zamana dair hangi sorgulamaların yapıldığı gibi sorulara yanıt aranmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü, McTaggart'ın“Zamanın Gerçekdışılığı Argümanı”nın incelenmesine ayrılmıştır. Bu bağlamda sırasıyla zamanın gerçek olmadığına dair geliştirilen ilk düşünceler incelenmiş, McTaggart'ın sistematiğinde anahtar rol oynayan zamanın A serisi, B serisi ve C serisi kavramları ve argümanın sistematiğinin detaylı analizi yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise McTaggart sonrası geliştirilen zaman teorileri ve yirminci yüzyıl Zaman Felsefesi tartışmaları ele alınmıştır. Bölüm içerisinde sırasıyla A serisi savunucularından Şimdicilik Teorisi, Genişleyen Evren Teorisi, İndirgemeci Yaklaşım; B serisi savunucularından Ezeli Zaman Teorisi, Kadercilik Teorisi, Blok Evren Teorisi ve Platonizm Teorisi incelenmiştir. Böylece McTaggart öncesi, McTaggart argümanı ve McTaggart sonrasına dair zamanın ne'liği üzerine geliştirilen düşünceler karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to inquire how“time”is perceived in philosophy. The question of“what is time”has been studied by many philosophers since the ancient times and among these, 20th century philosopher John Ellis McTaggart has an important place with his“The Unreality of Time”argument. Our thesis contains of three parts. The first part focuses on the thoughts about time in philosophy until McTaggart. In this section, the Aristotelian physics which was adopted to objective time understanding and the subjective time understanding which was developed against the Aristotelian physics, the Newtonian physics which was adopted to absolute time understanding and the relational time understanding which was developed against the Newtonian physics, the Einsteinian physics which was adopted to relative time understanding and finally other approaches will be evaluated briefly. Thus, to what extend McTaggart was influenced by the earlier ideas will be investigated. In the second part, we will focus on McTaggart's“The Unreality of Time”argument in detail. Then a detailed analysis, including the concepts of the A series, B series and C series which are essential on McTaggart's systematic was performed. In the last part of our study, the theories of time developed after McTaggart and the discussions on the philosophy of time in the 20th century were analyzed. In this final part, the defenders of A series; Presentism Theory, Growing Universe Theory, Reductionism and the defenders of B series; Eternalism, Fatalism, Block Universe Theory and Platonism were examined respectively. Thus, the pre-McTaggart, the McTaggart argument and the post-McTaggart arguments were all covered and analyzed in our study.