9-18 yaş arası altyapı futbolcularında anksiyete düzeyleri ile başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of the relationship between the anxiety levels and success motivation of the football players of the infrastructure team aged 9-18 years
- Tez No: 491482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, motivasyon, başarı motivasyonu, Anxiety, motivation, success motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmanın amacı, 9-18 yaş arası altyapı futbolcularında anksiyete düzeyleri ile başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Ayrıca belirlenen demografik değişkenlerin anksiyete ve başarı motivasyonu düzeylerinde farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemekte bir diğer amaçtır. Elde edilen analizler sonucunda alanyazına katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Belirlenen sonuçlar ışığında literatüre katkıda bulunarak, önerilerle çalışmanın içeriğinin zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Bakırköy İlçesi'nde Galatasaray Spor Kulübü'nde alt yapıda olan rastgele seçilen 119 futbolcu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada, araştırmacının hazırlamış olduğu Sosyodemografik Veri Formu ile Beck Anksiyete Ölçeği ve Willis Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği uygulanmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler, araştırmacı tarafından SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yaşa değişkenine göre anksiyete düzeyinin farklılaştığı belirlenmiştir. 10-12 ile 13-15 yaşlarında olan bireylerin anksiyete düzeylerinin 16-18 yaşlarındakilere göre anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Alt yapıda oynama süresi, ekonomik durum, kulüpte hak edilen değer değişkenlerine göre anksiyete düzeyi farklılaşmamaktadır. Yaş, alt yapıda oynama süresi, ekonomik durum, kulüpte hak edilen değer değişkenlerine göre Willis Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği Alt Boyutları'ndan alınan puanlar farklılaşmamaktadır. Anksiyete düzeyi ile güç gösterme, başarılı olma güdüsü ve başarısızlıktan kaçınma güdüsü düzeyleri arasında ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the relationship between anxiety levels and success motivation of the football players aged 9-18 years and to contribute to the literature by the determined results. Also, the other aim is to determine whether demographic variables cause differences in anxiety and success motivation levels. By the help of the analysis, it is thought to contribute to literature. It is aimed to enrich the content of the study with the suggestions, contributing to the literature by the enlightenment of the results. Randomly selected 119 football players from Galatasaray Spor Kulübü's infrastructure team which is located in Bakırköy are the subjects of the research. During the reserach, Socio-demographic Data Form, Beck Anxiety Scale and Willis Sports Specific Achievement Scale were applied by the researcher. The results were analyzed by the researcher in SPSS Programme. At the end of the research, it is determined that the level of the anxiety varies according to age. The level of anxiety of the people between 10-12 and 13-15 are significantly higher than people who are 16-18. The level of anxiety do not vary according to the duration of playing in the infrastructure, economic situation and deserved variable values of the club. According to age, duration of playing in the infrastructure, economic situation and deserved variable values of the club the scores that are obtained from Willis Sports Specific Achievement Scale's sub dimensions do not vary. It is detected that there is a meaningless relationship between showing strength by anxiety level, being successful and incentive to avoid failure.