Güzel sanatlarda bağlama eğitiminin incelenmesi
Fine arts high school examination of bağlama education
  1. Tez No: 491483
  2. Yazar: GÖZDE AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA PINAR TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: GSL, Müzik Eğitimi, Milli Eğitim Bakanı, bağlama, GSL, Music Education, Educatoon Department, Bağlama İnstrument
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Köklü bir geçmişe sahip olan müzik eğitimi temelde güzel sanatlar eğitiminin en önemli basamağı ve GSL müzik bölümleri müzik eğitimi veren kurumların en önde gelenlerindendir. Türkiye'de 3 büyük ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir) açılmış olan Güzel Sanatlar Liseleri güzel sanatlara yönelik programlar uygulayarak öğrencilerin müzik eğitimi açışından donanım sahibi olmalarını ve sanat eğitiminin gerekliliğini bilmeleri açısından benim gibi birçok gence de katkısı olmuştur. İlk Güzel Sanatlar Lisesi Dönemin Mili Eğitim Bakanı Sayın Avni Akyol tarafından 16 Ekim 1989'da açılmıştır. Güzel Sanatlar Liselerinde seçmeli ders olarak görülen bağlama, Milli Eğitim Bakanlığının verdiği karar doğrultusunda 10. Sınıftan itibaren zorunlu ders olarak görülmeye başlanması öğrencilerin Türk kültürünü yakından tanımasını ve kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan bağlama çalgısını öğrenerek halk müziğine katkıda bulunulur. Türk halk müziğinin sevilmesini ve tanınmasını sağlayan çalgıların başında gelen bağlama, günümüzde önemini giderek arttırdığı ve büyük ustalar tarafından geliştirildiği görülür. Bu nedenle çalışmamın benim gibi bağlama konusunda müzik eğitimini de birleştiren müzisyen ve eğitmenlerimize yararı olacağını düşünerek tezimi hazırlamak istedim.
Özet (Çeviri)
The roots of music education have the platform of fine Arts. The first steps of music education have relied upon the fine arts education. Deep rooted music education has the most important part in fine Arts education . GSL music Department is one of the most important Institutions. In Turkey we can find this institution opening campuses in 3 major cities (İstanbul, Ankara, İzmir) given the fine Arts education in High school levels making students become aware of this field wong applied levels and having students become aware of the importance of knowing fine Arts such as myself. The first fine Arts High School had opened in 1989 by that time head of education department was Mr. Avni Akyol. In fine Arts High School Bağlama classes were taught as elective, due to Education Departments decision the Bağlama courses one taught as Mandatory classes starting from 10th grade, doing so this will help students become much more aware of the Turkish Culture and will make bağlama part of the Culture. They will learn that bağlama instrument is part of the Turkish Folklore music. Turkish Folklore music will be increasingly recognized with Bağlama instrument, nowadays bağlama instrument and Turkish Folklore music reaching out to others. The masters of bağlama instrument has helped reach out to others such as the greatest masters of the music by the way the instrument has been enriched with different kinds of songs. Because of this work I had prepared my thesis about bağlama music educators like myself to get together and help each other about the education of Bağlama instrument.