Miyastenia gravis hastalarında uyku kalitesinin yaşam kalitesi, depresyon ve yorgunluk üzerine etkisi
The effect of sleep quality on qyality of life, depression and fatigue in myasthenia gravis
  1. Tez No: 491835
  2. Yazar: YÜKSEL DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KÖŞKDERELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyastenia Gravis, yaşam kalitesi, uyku kalitesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Miyatenia Gravis (MG) gün içinde değişen kas güçsüzlüğü ile seyreden otoimmun kökenli bir nöromusküler bileşke hastalığıdır. Uyku ve yaşam kalitesi MG' de sıklıkla etkilenmektedir. Bu sayede hastanın iş gücüne katılımı, tedaviye uyumu ve tedavi harcamaları da etkilenmektedir. Çoğu zaman günlük izlemde sorgulanması atlanmakta olan uyku ve yaşam kalitesinin MG hastalarını nasıl etkilediğini, hangi hasta gruplarında daha sık görüldüğünü, çalışmamızda incelemek istedik. Gereç ve Yöntem: Klinik olarak kesin MG tanılı, çalışmaya dahil edilme ölçütlerini karşılayan ve klinik olarak stabil durumda olan 81 adet olgu çalışmaya alındı. Hastaların uyku kalitesini değerlendiren Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), gündüz aşırı uykuluğunu değerlendiren Eppworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) ve yaşam kalitesini değerlendiren MG'e özgü 15 maddelik yaşam kalitesi ölçeği (MG-QoL15) testleri uygulandı. Ayrıca uyku ve yaşam kalitesini kötü etkileyen depresyon varlığı Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile, yorgunluk Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) ile değerlendirildi. Değişkenlerin analizinde SPSS 24.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, United States) programı kullanıldı. Değişkenler %95 güven düzeyinde incelenmiş olup p değeri 0.05 ten küçük anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 81 MG olgusunda ortalama hastalık süresi median değeri 36 (1-264) aydı. Hastaların ortalama PUKİ skoru 5.83±3.51 EUÖ skoru 6.1±4.4 saptandı. Uyku kalitesi ile yaşam kalitesi, depresyon, yorgunluk ve VKİ arasında anlamlı bir ilişki saptandı. MG' de 15 maddelik yaşam kalitesi ölçeği ile BDÖ ve YŞÖ arasında pozitif bir korelasyon saptandı. Kötü uyku kalitesini öngörmede kadın cinsiyet depresyon varlığı ve obezite etkili bulundu. Tartışma ve Sonuç: Biz bu kesitsel çalışmamızda, kliniğimizde takipli 81 MG hastasının uyku kalitesini ve uyku kalitesi ile ilişkili olabilecek depresyon, yorgunluk ve yaşam kalitesini araştırdık. Uyku kalitesinin hasta grubumuzun yaklaşık yarısında kötü olduğunu saptadık. Kötü uyku kalitesi ile depresyon varlığı, yorgunluk ve yaşam kalitesi arasında oldukça anlamlı bir ilişki olduğunu gözlemledik. Hastalarımızda gündüz aşırı uykululuğu oldukça az izlendi. Bulgularımız konuyla ilgili literatürle uyumluydu. MG'de izlenen kötü uyku kalitesini ön görmede depresyonun varlığı, kadın cinsiyet ve obezitenin belirleyici faktörler olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: MyastHenia Gravis (MG) is an autoimmune neuromuscular junction disease characterised with fluctating muscle weakness during the day. Sleep quality and quality of life are often affected by MG. In this respect, participation of the patient in the workforce, treatment compliance and treatment expenditures are also affected. In this study we aimed to investigate the underquestionated effects of sleeping and life quality parameters and how those affect MG patients and which patients groups are mostly affected. Materials (Patients) and Methods: Eighty-one cases diagnosed with clinically definite MG, satisfying the inclusion criteria and in clinically stable condition were included in the study. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), which assessed the sleep quality of patients, the Eppworth Sleepiness Scale (ESS), which assessed daytime extreme sleepiness, and the MG-specific 15-item quality of life scale (MG-QoL15), were used to assess quality of life. Depression was assessed by Beck Depression Scale (BDI) and Fatigue Fatigue Severity Scale (FSS), which had a negative effect on sleep quality and quality of life. SPSS 24.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, United States) program was used to analyze the variables.