Anne sütü eğitimlerinin emzirme süresine ve çocuğun antropometrik ölçümlerine etkisi, tokat merkez örneği
Effect of breast milk education on breast-feeding duration and antropometric measurements of children, tokat central instance
- Tez No: 491902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSEREN OKTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, eğitim, emzirme, emzirme süresi, Breast milk, education, breastfeeding, breastfeeding duration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Anne Sütü Eğitimlerinin Emzirme Süresine ve Çocuğun Antropometrik Ölçümlerine Etkisi, Tokat Merkez Örneği Anne sütü çocuğun gelişimde önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda 24-30 ay arası çocuğu olan annelerin; anne sütü eğitimi alma durumunu, emzirme ve anne sütüyle ilgili bilgilerini, emzirme uygulamalarını, emzirme sürelerini ayrıca emzirme eğitimlerinin emzirme süresi ile çocuğun antropometrik ölçümlerine etkisini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma, 01.06.2017- 01.08.2017 tarihleri arasında Tokat Merkez Aile Sağlığı Merkezleri'ne kayıtlı, 24-30 ay arası çocuğu olan 184 anneye araştırmacı tarafından anket uygulanması ile yapılan tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmamıza katılan annelerin yaş ortalaması 29,75±5,64 idi. Annelerin %78,3' ü emzirme eğitimi almıştı. Emzirme eğitimi en çok aile hekimliğinde alınmıştı (%53,1). Çalışmamızda annelerin 98,9' unun bebeğini bir süre emzirdiği, %77,2' sinin ilk dört ay, %51,1' inin ilk altı ay bebeğini yalnız anne sütü ile beslediği saptandı. Bebeklerin % 53,8'inin ilk yarım saatte, % 78,8' inin ilk 1 saatte, % 92,9' unun ise ilk iki saat içinde emzirilmeye başlandığı görüldü. Bebeğe ilk besin olarak anne sütü verildiğinde yalnız anne sütü ile beslenme süresi ve toplam anne sütü ile beslenme sürelerinin uzadığı saptandı. Emzirme eğitimlerinin yalnız anne sütü verme süresini etkilemediği fakat toplam anne sütü verme süresini uzattığı saptandı. Ayrıca çalışmamızdaki çocukların 24 aylık antropometrik ölçümleri ile anneye verilen emzirme eğitimi arasında da ilişki bulunamadı. Çalışmamızda yalnız anne sütü alma ve ilk bir saat içinde emzirme oranlarının ülke ortalaması üzerinde olması sevindiricidir. Emzirme eğitimlerinin toplam emzirme süresini uzatması eğitimlerin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Ancak formül mama verme oranının %47,3, emzirme davranışını olumsuz yönde etkileyebilecek olan biberonla beslenme oranının %45,7 ve emzik verme oranının %46,2 gibi yüksek düzeylerde olması düşündürücüdür. Bu açıdan bebek dostu sağlık kuruluşları kapsamında emzirme eğitimlerinin daha kapsamlı olarak düzenlenmesi, annelere daha etkin şekilde eğitim ve destek verilmesi için en uygun şartların sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Breast Milk Education on Breast-Feeding Duration and Antropometric Measurements of Children, Tokat Central Instance Breast milk is important for child development. In our study, we aimed to analyse that breast milk education, breast-feeding information, breast-feeding habits and breast-feeding duration of mothers who have 24-30 months babies, besides breast milk education effect on breast-feeding duration and anthropometric measurements of children. In this study 184 mothers who have 24-30 months babies are accepted and maked quastionere by researcher in family health center in Tokat center between 01.06.2017 and 01.08.2017. Our study is definitive and cross-sectional search. Mean age was 29,75 +/-5,64, 78,3% of mothers have gotten breast-feeding education. 53% of educations were provided by family health centers.In our study it is detected that 98,9 % of mothers breastfeeded for a while, 77,2% of mothers only breastfeeded for first four months, 51.1% of mothers only breastfeeded for first 6 months. 53,8% of babies were breastfeeded in first half an hour, 78.8% of babies were breastfeeded in first hour, 92,9% of babies were breastfeeded in first two hours. It is detected that when baby breastfeed as first feed, feeding duration with only breast milk and total breastfeeding duration prolonge. In this study it is showed that there is no relationship between children's anthropometric measurements for 24 months and breast milk education. It is gladsome that ratio of only breastfeeding and ratio of breastfeeding in fisrt one hour, are above country avarage. Prolonged total breastfeeding duration that outcome of breast milk education prove significance of educations one more time. In addition to this, formula feeding (47,3%), bottle feeding (45,7%) and baby nappy (46,2%), which have negative effect on breastfeeding habits, are worrying.In this respect, it is necessary that to organize more comprehensive education programs by baby-friend health centers and to provide optimum conditions for supporting mothers.