Kadınlarda visseral adipozite indeksi ve ürik asit ilişkisi
The relationship between visceral adiposity index and uric acid in women
- Tez No: 491949
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperürisemi, Ürik Asit, Visseral Adipozite İndeksi, Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance, Metabolik Sendrom, Visseral Obezite, Kardiyovasküler Hastalık, Hyperuricemia, Uric Acid, Visceral Adiposity Index, Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, Visceral Obesity, Cardiovascular Disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Artmış ürik asit (ÜA) düzeyleri endotel disfonksiyonu, oksidatif stres ve inflamasyonun artmasına, dolayısıyla da kardiyovasküler hastalık riskinin artışına sebep olmaktadır. Metabolik sendromun en önemli kriterlerinden birisi de visseral obezitedir. Visseral obezite değerlendirmesinde son yıllarda vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi (BÇ) gibi antropometrik ölçümler ile ateroskleroz için risk faktörleri olan HDL kolesterol ve trigliseridi (TG) de kapsayan visseral adipozite indeksi (VAİ)'nin kullanılması önerilmektedir. Bu çalışmada, kadınlarda ürik asit ile VAİ düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası 86 kadın dahil edildi. Kadınların boy(cm), kilo(kg), bel (BÇ) ve kalça çevresi (KÇ), sistolik (SKB) ve diyastolik kan basıncı (DKB) ölçümleri yapıldı; glukoz, insülin, TG ve HDL ölçümü için kan alındı. İnsülin direnci, homeostasis of model assessment (HOMA-IR) ile hesaplandı. Kadınlar için VAİ düzeyleri; (BÇ(cm)/[36.58+(1.89xVKİ)])x[(TG(mmol/L)/0.81)x(1.52/HDL(mmol/L))] formülü kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Toplam 86 kadının 43'ünde (%50'si) ürik asid düzeyi ≥6 mg/dL olarak bulundu. Hiperürisemili (ÜA≥6 mg/dL) kadınlarda BÇ, KÇ, bel-kalça oranı (BKO), vücut ağırlığı, VKİ, SKB ve DKB, glukoz, insülin, TG, HOMA-IR ve VAİ düzeyleri istatistiksel olarak daha yüksek iken, HDL düzeyleri istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Korelasyon analizinde VAİ'nin; vücut ağırlığı, BÇ, KÇ, BKO, VKİ, SKB, DKB, glukoz, insülin, ürik asit, TG, HOMA-IR ile pozitif korele olduğu ve HDL ile negatif korele olduğu saptandı. Lineer regresyon analizinde, VAİ'nin glukoz ve ürik asit ile bağımsız ilişkili olduğu tespit edildi. Kadınlarda metabolik sendromun (MetS) VKİ, BKO, VAİ, HOMA-IR ve ürik asid artışı ile pozitif ilişkili olduğu ve lojistik regresyon modellerinde özellikle ürik asid, VAİ ve HOMA-IR artışının kadınlarda metabolik sendrom varlığı için bağımsız birer risk faktörleri olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda hiperürisemili kadınlarda VAİ'nin anlamlı olarak yüksek olduğunu, aynı zamanda VAİ'nin kardiovasküler risk faktörleri ve metabolik sendrom bileşenleri ile arasında güçlü bir ilişki olduğunu tespit etttik. VAİ'nin metabolik sendromu olan kadınlarda daha yüksek olması ve metabolik sendrom varlığı için bir risk faktörü olarak tespit edilmesi nedeniyle, VAİ metabolik sendromun bir göstergesi olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Aynı zamanda VAİ ile ürik asit ve glukoz düzeylerinin bağımsız olarak ilişkili olması nedeniyle, ürik asit düzeylerinin yüksek olması durumunda VAİ'nin incelenmesi, kardiyometabolik hastalıklar ve diyabet gelişme riskini belirlemede ve bu risklerin azaltılmasında olumlu etki sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Increased uric acid (UA) levels cause endothelial dysfunction, increased oxidative stress and inflammation, and therefore an increased risk of cardiovascular disease. One of the most important criteria of metabolic syndrome is visceral obesity. The use of visceral adiposity index (VAI) including HDL cholesterol and triglyceride (TG), which are risk factors for atherosclerosis and anthropometric measurements such as BMI and waist circumference (WC), has been proposed in the evaluation of visceral obesity in recent years. In this study, we aimed to investigate the relationship between uric acid and VAI levels in women. Method: 86 women between the ages of 18-65 were included in the study. Women were measured for height(cm), weight(kg), WC and hip circumference (HC), systolic (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) measurements; blood was taken for glucose, insulin, TG and HDL. Insulin resistance was calculated by homeostasis of model assessment (HOMA-IR). VAI levels for women calculated with following formula; (WC(cm)/[36.58+(1.89xBMI)])x[(TG(mmol/L)/0.81)x(1.52/HDL(mmol/L))] Results: Uric acid levels ≥6 mg/dL were found in 43 (50%) of 86 women in total. Body mass index, waist circumference, waist-to-hip ratio, body weight, sistolic blood pressure and diastolic blood pressure, glucose, insulin, triglycerides, HOMA-IR and VAI levels were statistically higher found while HDL levels were found to be statistically lower in hyperuricemic women (Uric asid ≥6 mg/dL). VAI is positive correlation with body weight, WC, HC, waist-to-hip ratio, body mass index, SBP, DBP, glucose, insulin, uric asid, TG, HOMA-IR and negative correlation with HDL in the analysis of the correlation of the study. In linear regression analysis, we found that VAI was independently associated with glucose and uric acid. Metabolic syndrome was found to be positively associated with BMI, waist-to-hip ratio, VAI, HOMA-IR and uric acid elevation in women, and especially uric acid, VAI and HOMA-IR were independent risk factors for metabolic syndrome in the logistic regression models. Conclusion: In our study, we found that VAI was significantly higher in women with hyperuricemia, and at the same time, there was a strong association of VAI with cardiovascular risk factors and metabolic syndrome components. We think that VAI may be used as an indicator of metabolic syndrome because VAI is higher in women with metabolic syndrome and is identified as a risk factor for the presence of the metabolic syndrome. In addition, since VAI is independently associated with uric acid and glucose levels, examination of VAI in the presence of elevated uric acid levels may have a positive impact on the risk of developing cardiometabolic diseases and diabetes and reducing these risks.