Sinnamaldehitin 2,4-dinitroflorobenzen ile oluşturulan atopik dermatit benzeri lezyonlar üzerine etkisi
Effect of cinnamaldehyde on 2,4-dinitrofluorobenzene-induced atopic dermatitis like lesions
- Tez No: 491987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, sinnamaldehit, 4-dinitroflorobenzen, IL-25, IL-33, atopic dermatitis, cinnamaldehyde, 4-dinitrofluorobenzene, IL-25, IL-33
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Atopik dermatit; kronik, kaşıntılı, tedavisi zor ve uzun süren inflamatuar bir hastalıktır. Tarçın, iyi bilinen ve yaygın kullanılan bir baharatttır. Antidiyabetik, antimikrobiyal, antialerjik, antiinflamatuar etkileri çalışmalarda gösterilmiştir. Sinnamaldehit bu etkilerden sorumlu olduğu düşünülen, tarçın içinde en yüksek oranda bulunan organik bileşiktir. Bu tez çalışmasında sinnamaldehitin atopik dermatit lezyonları üzerindeki antiinflamatuar etkisinin araştırılması amaçlanmış ve bu amaçla farelerde 2,4-dinitroflorobenzen (DNFB) ile oluşturulan atopik dermatit (AD) modelinde sinnamaldehitin etkileri histopatolojik ve immünhistokimyasal olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Etik kurulu onayı alındıktan sonra 24 adet fare, kontrol (A grubu), AD modeli (B grubu), AD modeli + kortikosteroid tedavisi (C grubu), AD modeli+sinnamaldehit tedavisi (D grubu) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. İlk 5 haftada B, C, D gruplarında AD modeli oluşturuldu. 5-8.haftalar arası Grup C'ye topikal kortikosteroid tedavisi uygulanırken, Grup D sinnamaldehit ile beslendi (50 mg/kg/gün). 8. haftanın sonunda farelerden dorsal deri biyopsileri alındı. Bu biyopsiler histopatolojik (epitel kalınlığı) ve immünhistokimyasal olarak (IL-25, IL-33, TLSP ve kaspaz-3) değerlendirildi. Bulgular: Epitel kalınlığı; AD modeli oluşturulan grup, sinnamamaldehit ile beslenen grup ve topikal kortikosteroid ile tedavi edilen gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bununla birlikte AD modeline göre sinnamaldehit ile beslenen farelerde epitel kalınlığında anlamlı azalma saptanmadı. IL-25 ile boyanmada (yoğunluk+yaygınlık) kontrol grubuna göre AD model grubunda ve sinnamaldehit ile beslenen grupta anlamlı yüksek boyanma gözlendi. Sinnamaldehit ile beslenen grup ile AD modeli oluşturulan grup arasında anlamlı fark gözlenmedi. IL-33 ile değerlendirmede kontrol grubuna göre diğer 3 grup da yoğunluk açısından anlamlı olarak yüksek değerlendirildi. Sinnamaldehit ile beslenen grupta AD model grubuna göre anlamlı fark gözlenmedi. Kaspaz-3 ile boyanmada; sinnamaldehit ile beslenen grup, AD modeli oluşturulan grup ve steroid ile beslenen gruba göre anlamlı azalma göstermiştir. Sonuç: Çalışmamız keratin kaynaklı sitokinler olan IL-33, IL-25 ve keratinosit apoptozunu gösteren kaspaz-3'ün AD patogenezinde rol aldığını desteklemektedir. Tarçında bulunan bir bileşik olan sinnamaldehitin, kaspaz-3'ü azaltmada topikal kortikosteroidden daha etkili bulunması ile birlikte ileride yapılacak çalışmalarla birlikte AD tedavisinde antiinflamatuar etkisinden faydalanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atopic dermatitis is a chronic, itchy, difficult to treat and long-lasting inflammatory disease. Cinnamon is a well known and widely used spring. Antidiabetic, antimicrobial, antiallergic, antiinflammatory effects of cinnamon have been shown in studies. Cinnamaldehyde is the highest organic compound in cinnamon, which is thought be responsible for these effects. In this thesis study, it is aimed to investigate the antiinflammatory effect of cinnamaldehyde on atopic dermatitis lesions. The effects of cinnamaldehyde in 2,4-dinitrofluorobenzene (DNFB) induced atopic dermatitis (AD) in mice were investigated histopathologically and immunohistochemically. Material and Method: After approval of the ethics committee, 24 mice were divided into 4 groups as control (Group A), AD model (Grup B), AD model + corticosteroid therapy (Group C), AD model + cinnamaldehyde therapy (Group D). In the first 5 weeks, AD model was formed in groups B, C, D. Topical corticosteroid therapy was applied to group 3 between 5-8 weeks. Group D was fed with cinnamaldehyde (50 mg/kg/day). At the end of the 8th week, dorsal skin biopsies were obtained from the mice. Biopsies were evaluated histopathologically (general tissue characteristics and epithelial thickness) and immunohistochemically (IL-25, IL-33, TLSP and caspase-3). Result: Epithelial thickness was significantly higher in the AD model group, in the cinnamamaldehyde-fed group, and in the topical corticosteroid-treated groups than in the control group. However, no significant decrease in epithelial thickness was observed in cinnamaldehyde-fed rats according to the AD model. Significantly higher staining was observed in the AD model group and in the group fed with cinnamaldehyde than in the control group in IL-25 staining. No significant difference was observed between the group fed cinnamaldehyde and the group of AD model. According to IL-33, the other 3 groups were significantly higher in terms of intensity than the control group. No significant difference was observed in the group fed cinnamaldehyde according to the AD model group. Significant reductions were observed in the cinnamaldehyde-treated group with caspase-3 compared to the group on which the AD model was formed, and less staining was observed than with the steroid-treated group. Conclusions: Our study supports that IL-33 and IL-25, which are keratin-derived cytokines, and caspase-3 which shows keratinocyte apoptosis, play a role in the pathogenesis of atopic dermatitis. Cinnamaldehyde is found to reduce caspase-3 more than topical corticosteroids, and we believe that anti-inflammatory effects can be used in AD therapy with future studies.