Furkan suresinin kıraatler açısından incelenmesi
Investigation of surah Al-Furqan in terms of recitations
- Tez No: 492015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Furkan, Kıraat, imam, Ahrûf-i Seb'a, Kıraat-ı Seb'a, Kıraat-ı 'Aşere, Furqan, Recitation, Imam, Seven Letters, Seven Recitations, Ten Recitations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ülkemizde İslamî İlimler alanında yapılan çalışmalar takdire şayandır. Ancak bu ilimlerin en önemlisi olan Kıraat ilmi maalesef hakettiği değeri görmemiş ve bu alanda çok az akademik çalışmalar yapılmıştır. İslam aleminin büyük çoğunluğunun okuduğu Kur'an-ı Kerim, sahih olarak kabul edilen Kıraat-ı Aşere'deki yaklaşık otuz imam ve ravilerden sadece bir ravinin kıraatına göredir. Diğer imam ve ravilerin okuyuşu kıraat ilmi sayesinde kaybolmaktan kurtulmuştur, diyebiliriz. Bu çalışmamızda Furkân Sûresi'ni tüm kıraatler açısından incelemeye çalıştık. Bununla, bütün Kur'an-ı Kerim'in dilimizde kıraatler açısından incelenmesinin ve on kıraate göre bir Kur'an mealinin hazırlanmasının bir ön çalışmasını hedefledik. Alanımızla ilgili klasik eserleri tarayarak Kıraat ilminin tarihsel sürecini, çalışmamızda geçen tecvid ve kıraat ıstılahlarını kısaca anlatıp asıl konumuz olan Furkân Sûresi'nin Kıraatler Açısından İncelenmes'ine geçtik. Ahrûf-i Seb'a ile ilgili hadislerden olan ve Furkân Sûresi'nin isminin zikredildiği hadisten yola çıkarak hazırladığımız bu çalışmada söz konusu sûrede geçen on kıraat yanında şaz olan dört kıraatı da incelemeye çalıştık. Anlam değişikliğine yol açan kıraat farklılıklarını, uzun uzun anlatma yerine tablolar halinde karşılaşırmalı olarak vermeyi uygun bulduk. Farklı okuyan imam veya ravinin isminin geçtiği yerde dipnot olarak kendileri hakkında kısa bilgiler verdik.
Özet (Çeviri)
The studies carried out in the field of Islamic Sciences in our country are worthy of commendation. However, Qıraat science, the most important of these sciences, unfortunately did not get the value it deserves, and very little academic work has been done on this area. The Qur'an, which the majority of the Islamic world reads is according to only one rawi from rawis and about thirty imams and rawis in ten recitations, which is accepted as mutawatir. We can say that the reading of the other imams and rawis has been saved from disappearance thanks to the knowledge of Qıraat. In this work, we tried to examine the Surah al-Furqan in terms of all the recitations. Herewith, we aimed at a preliminary study of the preparation of a Quran meaning according to ten recitations and examination of the whole Qur'an in terms of recitations in our language. After briefly explaining the historical process of qıraat's, the tajwid and qıraat terms by scanning classical works related to our field, we pass on to our main issue which is“examination of Surah al-Furqan in terms of recitation”. In this work, which we have started from the hadiths related to seven letters and the hadith that surah al-Furqan mentioned in, we have tried to examine the surah in terms of the ten recitations and four irregular recitations. We found it appropriate to give out the recitation differences that led to the meaningful change, as tables rather than a long description. We gave brief information about them as a footnote where the name of the imam or rawis who reads different.