Doğrudan demokrasinin günümüz koşullarında uygulanabilirliği
Applicability to direct democracy today's conditions
- Tez No: 492050
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL UĞUR ÖZGÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde, dünyanın çok değişik bölgelerinde yaşayan çok farklı topluluklara“en iyi yönetim biçimi hangisidir?”sorusunu yöneltsek, büyük bir çoğunlukla alacağımız cevap“demokrasi”olacaktır. Pek çok yönetimin kavram veya uygulama açısından demokrasiden çok uzak olmasına rağmen bu adla anılması bir yana, genel kabul itibariyle demokrasiyle yönetildiği bilinen ülkelerin arasında bile“az demokrasi-çok demokrasi”ayrımları yapılmakta. Bunların arasında“çok demokrasi”ile yönetilmekle övünen ülkelerde bile“tam, eksiksiz, ideal”bir demokrasiye sahip oldukları iddiası ileri sürülemez zira demokrasiden anladığımız, demokrasinin bir çeşidi olan“temsili demokrasi”dir ve ideal olmak bir yana yeterli olduğu bile tartışmalıdır. Temsil sistemi, kimi toplumlarda az ama kimi toplumlarda demokrasinin tümüyle kaybına sebep olacak kadar çok sorunlara sahip olmasına rağmen“ehven-i şer”yani“kötünün iyisi”ve sürdürülebilir tek seçenek olduğu için savunulmaktadır.“Halkın, halk için, halk tarafından”yönetilmesi anlamına gelen ve tarihte ilk defa“demokrasi”adıyla tanımlanan yönetim sistemine günümüzde“doğrudan demokrasi”diyoruz. Ancak mükemmele en yakın yönetim sistemi olmasına rağmen, antik çağda küçük bir alanda yaşayan küçük bir topluluk tarafından icat edildiği, nüfus artıp insanlar geniş coğrafyalara dağılınca uygulanması imkansız hale geldiği için de“ütopik”kategorisine koyduk ve gündemimizden çıkardık.“Günümüz dünyası”ifadesiyle insanlığın özellikle son yüzyılda, binlerce yılda elde edilen gelişmeden daha fazlasına ulaştığı bilgi çağını kastediyoruz. Türümüzün doymak bilmez“hep daha fazla”ihtiyacı ve ihtirası özellikle bilimde ve teknolojide büyük sıçramalara sebep oldu, hep daha iyisine ulaşmak için yollar aramak bizi buralara kadar getirdi. Ancak sürat çağının baş döndürücü koşuşturması arasında gözden kaçırdıklarımız da oluyor. Her ne kadar bireysel imkanlarımız artsa da, toplumlarımızı daha iyi yönetmek için yeni yollar bulma konusunda yeterince başarılı olduğumuz söylenemez. Bu sebeple çağımız bireyselliğin parladığı bir dönem olsa da sosyal yapının sönük kaldığı görülüyor. Bilgiye erişim teknolojilerinin dünyanın farklı kıtalarındaki insanları birbirine bağladığını, dünyanın küreselleştiğini, küçüldüğünü, küresel bir“köy”e dönüştüğünü gururla söylüyoruz. Ancak“madem her alanda her şeyin en iyisini istiyoruz, madem dünya artık küresel bir köy, o halde neden en iyi yönetim biçimi olan doğrudan demokrasiyi bu yeni köyde uygulamanın yolunu bulmayı düşünmüyoruz?”sorusunu sormuyoruz. Bu çalışmanın amacı bu soruyu sorup cevabını bulmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Today, when we ask that question“which is the best form of government?”to the very different communities living in different regions of the world, we will take the majority of the answer will be“democracy”. Many governments are far from democratic in terms of concept or practice. Even there are differences between governments as known as democratic, has less or more democracy. Even most democratic governments are can not argue about their democracies perfection because they just have a“representative democracies”and even their sufficiency is argumentative. The representation system causes problems but is advocated for being“better than nothing”and the only sustainable option. The mean of democracy is“to govern people by the people, for the people”which we call it as direct democracy today. However, this government system was close enough to perfection but invented in a small community living in a small area in the antique age, than we have categorized it as“utopian”because it has become impossible when population raised and people spread over a wide geographical area. By the expression“today's world”we mean the call age of knowledge that mankind has reached the development especially in the last century which is more than thousands of years. Our specie“always more”need and ambition has caused great jumps, especially in science and technology, and it has always brought us here to look for ways to get better. But it also happens that we are missing out on the dizzying run of the era of speed. Although our individual opportunities increase, we can not say that we are successful enough to find new ways to better manage our societies. In this case, the individuality is brightened, but it seems that the social structure is dim. We proudly say that the technology of access to information has linked people from different continents in the world, and that the world has become global and diminished, transforming into a global“village”. However, we don't ask that question:“If we want the best of everything always, if we accept that the world is a global village anymore, so why we do not consider finding the path to rule in this new village, which is direct democracy is the best form of governance?”The purpose of this study is to ask this question and try to find the answer.
Benzer Tezler
- Metropoliten alanlarda yerel kamu hizmetlerinin sunulmasında optimizasyon (Konut alanlarında servis birimi olarak mahallenin değerlendirilmesi)
Başlık çevirisi yok
YİĞİT EVREN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Şehircilik ve Bölge PlanlamaYıldız Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞENUR ÖKTEN
- Reclaiming the city square; social production of public space- Sultanahmet–Beyazit–Taksim Republican squares
Şehir meydanı savunusu; kamusal mekanın toplumsal üretimi-Sultanahmet–Beyazıt–Taksim Cumhuriyet meydanları
MERİÇ DEMİR KAHRAMAN
Doktora
İngilizce
2017
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HANDAN TÜRKOĞLU
- Hapishanelerde ifade özgürlüğü bağlamında kitap yasakları
Book bans in the context of freedom of expression in prisons
EVİN NAZ ERCAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZEN ÜLGEN ADADAĞ
- Genel liselerde öğretmenlerin kararlara katılma isteklilikleri ve katılmayı sınırlayan etmenler
Başlık çevirisi yok
TURAN AKMAN ERKILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
1993
Eğitim ve ÖğretimAnadolu ÜniversitesiEğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. COŞKUN BAYRAK
- A neorealist analysis of Iran-Russia relations: Tajik and Syrian civil wars
İran-Rusya ilişkilerinin neorealist bir analizi: Tacik ve Suriye iç savaşları
ESRA YANIK
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiOrtadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÖÇER AKDER
DR. ZELAL ÖZDEMİR