İktidarın küreselleşmesinde nükleerin rolü
The role of nuclear in globalization of power
  1. Tez No: 492113
  2. Yazar: MERT SELİM ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: iktidar, iktidar ölçeği, iktidarın küreselleşmesi, nükleer silahların kontrolü, Power, scale of power, globalization of power, control over nuclear weapons
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, tarihsel olarak farklı görünümler çerçevesinde iktidarın günümüzdeki küreselleşmesinde“nükleerin”rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır İktidar olgusu, siyasal olayların temelini oluşturan ve günlük hayata yön veren süreçlerin açıklanmasında temel bir kavram olarak siyaset biliminin temel inceleme konusudur. Bu çalışma kapsamında siyasal birimin ölçeği iktidar araçlarının edinimi ve onların kullanımının etkililiği ile bağlantılı olarak anlaşılabilir. Siyasal birimlerin optimal büyüklüğü, savaş ve imha araçlarının temin edilmesi koşullarına tabidir. Tarihsel olarak iktidar siyasal birimlerin ölçek ekonomisi temelinde işleyen kontrol ve kuvvet kaynağının ifadesi olmuştur. Bu haliyle de tarihsel toplumsal dönüşümler, içerde ve dışarda iktidar ilişkilerinin ve ölçeğinin görünümleri çerçevesinde somutlaşmıştır. Buna göre iktidarın görünümleri her dönem için ölçek sorununda etkili olan askeri teknolojilerin kontrolü üzerinden şekillenmiştir. Ortaçağa kadar kontrol ve kuvvet araçlarının etkinliği, coğrafi ve ekonomik engeller nedeniyle siyasal birimlerin sınırlarının genişlemesine olanak vermemiştir. Mutlakıyetçi krallıklara gelindiğinde kontrol araçlarının yüksek maliyeti, milli devletler temelinde örgütlenen yeni siyasal birim sınırlarını ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda ulus devletlerin oluşturduğu ulusal birlik, iktidarın tahsisi ve paylaşımı amacıyla girilen topyekûn savaşlar bu ölçek değişiminin ifadesi olmuştur. 20. yüzyılın ilk yarısı iki büyük savaşa sahne olurken ulus devletler bu sahnenin temel görünümü olmuştur. Bu yaygın görünüm ile iktidarın küreselleşmiş bir karakter ve ölçek kazanması bir arada olmuştur. Küreselleşmiş ulus devlet düzeni savaş ve imha araçlarının edinimi açısından farklı irtifa düzeylerinde bir hiyerarşi altından iktidarın küreselleştiği bir dönüşüm geçirdiği görülmektedir. Bu farklı irtifa düzeylerindeki hiyerarşi iktidar ölçeği ve mesafesinin yeni biçimini oluşturmuştur. İktidarın küreselleşmesine doğru bu dönüşümde temel rol oynayan etken nükleer silahlar ve onların kontrolü mücadelesidir. Bu çalışma iktidarın küreselleşmesinde nükleerin rolünü ortaya koyma çabasının bir ifadesi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the role of“nuclear”in the current globalization of power with perspective of various historical outlooks. The phenomenon of power is the basic field of political science as a fundamental concept in the explanation of the processes that form the basis of political events and which guide daily life. Within this study, the reach of the political unit can be understood in relation to the acquisition of the means of power and the effectiveness of their use. The optimal size of the political units is related to the conditions for the supply of war and destruction means. Historically, power has been the expression of control and force supply of political unit which operates on the scale economy. Thus, historical social transformations are embodied within the framework of the models of power relations and power scales, being both inside and outside. In this way, for each period the appearances of power is shaped by the control of military technologies which are effective in the issue of scale. Due to geographical and economic obstacles, the effectiveness of control and force means was not enough for the expansion of political boundaries until the Middle Age. Then, for absolutist kingdoms, the high cost of control means gave rise to the new boundaries of political units organized on the basis of nation states. In this context, the national unity formed by nation states, the total wars for the allocation and sharing of power became the expression of this change of scale. While the first half of the 20th century was scene of two great battles, the nation states became the main cömponent of this scene. This widespread phenomenon, coincided with emergence of globalized character and scale of power. The globalized structure of nation-states has undergone a transformation, where power is globalized under a hierarchy of acquisition of war and destruction means at different altitude levels. This hierarchy at these different altitude levels has created the new forms of power scale and power distance. The main factor in this transformation towards the globalization of power is nuclear weapons and fight for control over them. This work can be seen as an expression of the effort to explain the role of nuclear in the globalization of power.