Televizyon reklamlarının ölçülmesi: Ürün hatırlamaları üzerine bir uygulama
Measurement of television advertising; A review of the product recall
  1. Tez No: 492225
  2. Yazar: YAKEFU AIZEZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklam Etkinliği, Reklamın İletişim Etkisi, Advertising, Advertising Effectiveness, Communication Effects of Advertising
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Reklam; hedef tüketiciyi, reklamı yapılan ürün ya da hizmete ilişkin farkında olmamaktan farkında olmaya, reklam mesajını anlamaya, önerilen satış vaadini kabulü ile satın alma arzusu yaratarak hedef tüketicileri satın alma davranışına yöneltmeyi amaçlar. Yani reklamda ikna etmek ve harekete geçirmek temel hedeftir. İşte bu noktada reklamın, tüketicileri satın alma davranışına yönlendirme özelliği devreye girer. Bu konuda başarılı ve etkili bir reklam yaparken hedef kitleyi etkileyip yönlendirmekte, hedef kitlenin kültürel alt yapısını, algı ve alışkanlıklarını bilmek ve kullanmak faydalı olacaktır. Mesajı doğru iletmeyen reklamın geri dönüşümü, ürün ya da marka için ya hiç olmayacak ya da çok az olacaktır. Bu da yapılan işlerin anlamını kaybetmesine neden olacaktır. Anlamlı ve verimli çalışmalar için geri dönüşümü alınabilecek, anlaşılır reklam yapılması ve bunun sonuçlarının sayısal olarak ölçümlenmesi şüphesiz reklam verenin faydasına olacaktır. Bu tez çalışmasında reklam satış etkisi ve iletişim etkisinin ölçülmesinde kullanılan yöntemlere yer verilerek, televizyonda reklamları en çok yayınlanan sektörlerden lider olarak tanılan gıda sektörü reklamlarının hatırlanıp hatırlanmadığı, hangi marka reklamlarının hatırlandığı, hatırlanırsa ne düzeyde hatırlandığı belirlenmeye çalışarak gıda sektörü reklamlarının iletişim etkisinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Advertisement aims to direct the target consumer's behaviour to buying by providing them with trying to understand, realizing the advertised good or service, the message of the advertisement, the acception of the offered sale promise and creating a desire. In other words, stirring and assuring is the basic objective in advertisement. At this point, the characteristic of directing consumers to buying behaviour of advertisements steps in. In this case, while making a prosperous and effective advertisement, it is beneficial to know the cultural infrastructure, perception and habits of objective wedge. Feed back of the false – forwarded message of the advertisement will be either none or exiguous. This will cause the losing of the work meaning. For meaningful and effective studies, advertising with receivable feedback doubtlessly will be useful for advertiser's benefit. Basic objective of this study is to express the measurement ways of selling efficiency and communication efficiency of the food section advertisements that was known as the top of the advertisements broadcasted on television the most and measuring the impacts of the brand if it is recalled and how level it impacts. Through that way, the communication efficiency of food section advertisement will be able to be measured.