The Changing of Portrayals of Gay and Queer Identities in Julian Mitchell's Another Country, Jonathan Harvey's Beautiful Thing and Mark Ravenhill's Mother Clap's Molly House
Julian Mitchell'in Another Country, Jonathan Harvey'nin Beautiful Thing ve Mark Ravenhill'in Mother Clap's Molly House Oyunlarında Gey ve Queer kimliğinin değişen tasvirleri
  1. Tez No: 492346
  2. Yazar: HANDE DİRİM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DENİZ BOZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Julian Mitchell, Another Country, Jonathan Harvey Beautiful Thing, Mark Ravenhill Mother Clap's Molly House, eşcinsellik, gay kimliği, queer kuram, gay tiyatro oyunları, toplumsal kimlik çalışmaları, Julian Mitchell, Another Country, Jonathan Harvey Beautiful Thing, Mark Ravenhill Mother Clap's Molly House, homosexuality, gay identity, queer theory, gay drama, gender studies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Eşcinselliğin tiyatro oyunlarında ve sahne üzerinde temsilleri, en eski ve üstü kapalı eserlerde bile metnin ötesinde bir takım sosyal, siyasi ve kültürel görüşleri ve bakış açılarını yansıtmış ve bu görüşlerin kabulüne katkı sağlamıştır. Özellikle, 1970'lerin başından itibaren, eşcinselliğin suç olmaktan çıkmasını ve tiyatrolardaki sansürün son bulmasını takiben, Britanya tiyatrosunda eşcinselliğin temsilinde hızlı bir değişim yaşanmış, 1970'lerde alternatif tiyatrolarda sahnelenen ilk oyunların ardından, gay oyunlar ana akım tiyatrolarda sahnelenmeye başlamıştır. Bu bağlamda, bu tez Julian Mitchell'in Another Country, Jonathan Harvey'in Beautiful Thing ve Mark Ravenhill'in Mother Clap's Molly House oyunlarında gay ve queer kimlikleri üzerine değişen bakış açılarını, oyunların yazıldıkları dönemlerdeki sosyal, siyasi ve kuramsal tartışmalarla ilişkilendirerek incelemeyi amaçlamaktadır. Birinci Bölüm'de Julian Mitchell'in Another Country oyunu, eşcinselliğin baskılanmış ve özgürleştirilmeye muhtaç bir durum olarak temsili bakımından analiz edilmektedir. İkinci Bölüm'de Jonathan Harvey'nin Beautiful Thing oyunu, gay kimliğini sınırları belli, toplum içinde tanınan bir cinsel kimlik olarak temsili açısından ele alınmaktadır. Üçüncü Bölüm'de Mark Ravenhill'in Mother Clap's Molly House oyunu gay kimliğinin yapıbozumu ve queer bir kültür yaratımı açısından incelenmektedir. Bu oyunlarda gay ve queer kimliklerinin değişen temsillerinin 20. yüzyılın ikinci yarısında Britanya'daki eşcinsellik ile ilgili sosyal, siyasi ve kuramsal gelişmelere ve tartışmalara ayna tuttuğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Even in the earliest and most coded forms, the representations of homosexuality in British drama reflected the social, political and cultural perceptions of homosexuality beyond the plays and contributed to their dissemination. From the early 1970s onwards, following the decriminalisation of homosexuality and the abolishment of the censorship, the representations of homosexuality in British drama changed swiftly, and after the first plays staged in the fringe theatres in the 1970s, gay plays started to be staged in the mainstream theatres in Britain. In this context, this dissertation aims at studying the changing portrayals of gay and queer identities in Julian Mitchell's Another Country, Jonathan Harvey's Beautiful Thing and Mark Ravenhill's Mother Clap's Molly House by relating these plays to the social, political and theoretical discussions on gay and queer identities in the decades they were written in. In Chapter I, Julian Mitchell's Another Country is analysed in terms of its representation of homosexuality as a repressed state that needs to be liberated. In Chapter II, Jonathan Harvey's Beautiful Thing is discussed in relation to its presentation of gayness as a stable identity category which is recognized by the society. In Chapter III, Mark Ravenhill's Mother Clap's Molly House is examined in terms of its deconstruction of gay identity and the creation of a queer culture. It is argued that the changing ways gay and queer identities are presented in these plays hold a mirror to the social, political and theoretical developments and discussions concerning homosexuality in Britain in the second half of the 20th century.