Ani Tigran Honents Kilisesi duvar resimleri
The wall paintings of Tigran Honents' church at Ani
- Tez No: 492384
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SACİT PEKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ani, Surp Grigor Lusavoriç, duvar resmi, Tigran Honents Kilisesi, Azize Nino, Ani, St. Grigor the illuminator, wall painting, Tigran Honents' church, St. Nino
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 536
Özet
Dokuzuncu yüzyıldan itibaren önemli bir ticaret merkezi olan Ani, Gürcü kraliçesi Tamar'ın(1184-1213) yönetiminde de bu özelliğini korumuĢtur. Trabzon Rum Ġmparatorluğu'nun Kraliçe Tamar'ın desteği ile kurulması Erzurum üzerinden Ani'ye uzanan ticaret rotasının canlanmasına katkıda bulunmuĢtur. Kraliçe Tamar'ın generallerinden Zakare yönetiminde, Ģehrin artan refah düzeyi, savaĢlar ve depremler sonucu zarar gören kiliselerin onarımı ve yenilerinin inĢasına olanak sağlamıĢtır. Tigran Honents, varlıklı bir tüccar olarak bu imar faaliyetlerinde öne çıkan en önemli kiĢidir. Kendi adı ile anılan Surp Grigor Lusavoriç'e adadığı kilisede bulunan duvar resimleri ise dönemin en belirgin dini tartıĢmasının yansıması olarak ele alınabilir. Zakare ordusunda taĢınabilir ikona kullanmayı talep eder. Bunun üzerine toplanan Sis Konsili, birçoğu“Gürcü kilisesinde olduğu gibi”Ģeklinde baĢlayan ve Zakare'nin taleplerini onaylayan kararlar alır. Fakat çok kısa bir süre sonra bu kararlar Ermeni katalikosları tarafından tümüyle reddedilir. Çıkan tartıĢma Zakare'nin biri Lori'de, diğeri Ani'de iki sinod daha toplamasına yol açar. Bu iki sinodda alınan kararlar da Sis Konsili'ni reddeder. Dönemin dini otoritelerinin bu tavrına ragmen, Zakare'nin yönetim sınırları içerisinde ve kendisini“Amirspasalar Zakare'nin hizmetkârı”olarak tanımlayan Tigran Honents'in baniliğinde inĢa edilen bir yapı olan Tigran Honents Kilisesi'nde tanık olduğumuz duvar resimleri, on üçüncü yüzyılda Ani'nin içinde bulunduğu siyasi ve dini ortamın yansımaları olarak ayrı bir önem kazanır. Tigran Honents Kilisesi'nde Ermeni kilisesinin kurucusu Surp Grigor Lusavoriç'in hayatını konu alan onaltı duvar resmi bulunmaktadır. Sahnelerin tümü Aziz Grigor'un çağdaĢı olan Agathangelos tarafından yazılmıĢ eseri temel alır. Fakat bu sahnelerin sonuna Agathangelos'un tarihinde yer almayan Gürcü Kilisesi'nin kurucusu Azize Nino'nun yaĢamına ait bir sahne eklenmiĢtir. Bu sahne Zakare'nin bir arada yönetmek zorunda olduğu iki farklı Hıristiyan cemaatin içinde bulunduğu atmosferi özetleyen anlamlı bir örnektir. Bu çalıĢmada, Tigran Honents Kilisesi'nde yer alan resim programını, Ani'nin on üçüncü yüzyılın baĢlarında, içinde bulunduğu siyasi ve dini ortam ıĢığında tanıtmak amaçlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Ani, as an important trade center since the 9th century, maintained this characteristic under the reign of the Georgian Queen Tamar, too. Foundation of the Empire of Trebizond by the help of Queen Tamar contributed the popularity of commerce road going through Ani from Erzurum. During the period of Zakare, one of the commandants of the Queen, thanks to the developing economy and wealth, new churches were built and the older ones were restored in the city. As a wealthy merchant, Tigran Honents appeared to be the most popular person during this architecture activity. Taking after Tigran Honents' own name and dedicated to Surp Grigor Lusavoriç in 1215, the wall paintings of the church could be handled as the reflection of the most crucial religious conflicts of the era. Zakare demanded to use portable icons in his military troops. The Sis council was collected on this demand and took a range of canon which are starting like“As in Georgian Church”and confirmed Zakare's demands. After a short time, this canons wholly denied by Armenian katalikos. The problem led to collecting two other synods by Zakare which are Ani and Lori. The canons of this two synods denied the Sis council again. Despite the attitude of the religious authority of the era, the wall paintings of the Tigran Honents Church in the region ruled by Zakare and donated by Tigran Honents who presented himself“The servant of the Amirspasalar Zakare”and gained special importance as reflections of the theological and political atmosphere of the Ani in thirteenth century. There are sixteen wall paintings related to the life of Surp Grigor Lusavoric, the founder of Armenian Church, in Tigran Honents Church. All of the scenes take their themes from the work of Agathangelos who is the contemporary of St. Grigor. However, another scene that takes place in St Nino's life who is the founder of Georgian Church was added at the end of those scenes which did not appear in Agathangelos's history. This is a meaningful example summarizing the atmosphere of two different Christian communities which was ruled by Zakare. The purpose of this thesis is to analyze wall painting of the Tigran Honents Church in context of the theological and political atmosphere of the era.