Influence of organizational culture on work engagement among generation X and Y in Bosnia and Herzegovina and Turkey
Bosna Hersek ve Türkiye'deki X ve Y nesillerinin işe bağlılıklarının örgüt kültürüne etkisi
  1. Tez No: 492965
  2. Yazar: AMRA KOZO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLRUH GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İş Bağlılığı, Nesil Kohortları, X Kuşağı, Y Kuşağı, Organizational Culture, Work Engagement, Generational Cohorts, Generation X, Generation Y
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Muhtemelen çoğu kişi Rice ve arkadaşlarının (2012:104)“kültürsüz örgüt diye bir şey yoktur”sözü ile aynı fikirdedir. Herhangi bir çeşit kültürden yoksun birey, örgüt ya da toplum yoktur. Elbette hepimiz“pop kültür”,“geleneksel kültür”hakkında bir şeyler duymuşuzdur ve bu terimler dünya çapında hemen hemen aynı anlama gelmektedir. Bununla birlikte, kültür anlayışları aynı zamanda belirli toplumlar, örgütler veya bireyler ile ilgilidir. Bu tezde, örgüt kültürü, iş bağlılığı ve nesil kohortları kavramlarını kültürlerarası bağlamda bir araya getiriyoruz. Bu çalışmanın asıl amacı, örgüt kültürünün iş bağlılığı üzerindeki etkisini incelemektir. Örgüt ve çalışanları arasındaki ilişkileri geliştirmek için çabalıyoruz. Örgütler dinamik bir çevre ve sürekli değişikliklerle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak çalışanlar baskı ile de yüz yüze gelmektedir. Bu yüzden, örgütsel kuramlar ve uygulamalar ve olumlu psikolojinin yeni bilimsel çalışması arasında bir bağlantı kurmaktayız. Bunun yanı sıra, çalışanların ihtiyaçlarını tespit edip yerine getirirken, farklı nesillerin özelliklerinin önemli bir rol oynayabileceğini tartışmaktayız. Bu çalışmanın bulguları, teorik olarak yönlendirilen varsayımlarımızı desteklemektedir. İlk olarak, bu bulgular kültürün iş bağlılığının önemli bir belirleyicisi olduğunu ve dahası nesillerin örgüt kültürü ve iş bağlılığı ilişkisi üzerinde ılımlı bir etkiye sahip olduğunu önermektedir. Ayrıca, Y Kuşağı ile karşılaştırıldığında, X kuşağının katılımcıları arasında iş bağlılığının daha yüksek olduğu kanıtlanmaktadır. Bu çalışmanın, hem akademisyenlere hem de uygulayıcılara katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz. Hatta özel sektör çalışanları arasında da çalışma yapılmıştır; bu çalışma farklı sektörler, endüstriler ve kültürler hakkında daha fazla araştırma yapılmasına teşvik etmektedir. Son olarak, dinçlik, fedakârlık ve kendini işe vermeyi (iş bağlılığını) daha yüksek seviyeye çıkarmak ve bunu devam ettirmek için ve ayrıca daha sağlıklı ve daha mutlu çalışma ortamları oluşturmak için genel refahın geliştirilmesini istemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Probably many would agree with Rice et al. (2012: 104) that „there is no such a thing as a culture-less organization.“ There is no individual, organization or society that lack some form of culture. For sure, we all heard about „pop culture,”„traditional culture," and these terms more or less have the same meaning around the world. However, understandings of culture are also related to particular societies, organizations or individuals. In this dissertation, we bring together organizational culture, work engagement, and generational cohorts into cross-cultural context. The main aim of this study is to explore the influence of organizational culture on work engagement. We endeavor to improve relations between the organization and employees. Organizations are faced with a dynamic environment and constant changes, but employees are faced with pressures as well. Therefore, we propose a connection between organizational theories and practices and new scientific study of positive psychology. Also, we argue that characteristics of different generations can play a significant role while recognizing and fulfilling needs of employees. The findings of this study support our theoretically driven assumptions. Firstly, results suggest that culture is a significant predictor of work engagement and moreover, generations have a moderating effect on organizational culture – work engagement relationship. Also, work engagement is proved to be higher among Generation X respondents, while Millenials are less engaged. We hope that findings of this study will contribute to both scholars and practitioners. Even study was conducted among private sector employees; this study should encourage further research across different sectors, industries, and cultures. In the end, we dare to ask for improvement of general well-being to achieve and sustain a higher level of vigor, dedication, absorption (work engagement) and moreover, to create healthier and happier work environments.