Cydonia oblonga (L) ayva (rosaceae) çekirdeğinden elde edilen musilajın gastroprotektif etkisi
Gastroprotective effects of cydonia oblonga (L) quince (rosaceae) seed mucilage
- Tez No: 493251
- Danışmanlar: PROF. DR. AFİFE MAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ayva çekirdeği, müsilaj, gastroprotektif, antioksidan, ülser
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Arslan A. Cydonia Oblonga (L) Ayva (Rosaceae) Çekirdeğinden Elde Edilen Müsilajın Gastroprotektif Etkisi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Anabilim Dalı Fitoterapi Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2018. Bu çalışmada, sıçanlarda deneysel olarak indometazinle oluşturulan mide hasarını önlemede, ayva çekirdeği müsilajının etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal düzeyde incelenmesi amaçlandı. Sprague Dawley cinsi sıçanlar eşit sayıda 5 gruba bölündü: Kontrol grubu, indometazinle gastrit modeli uygulanan grup, indometazin öncesinde 200 mg/kg, 400 mg/kg C.oblonga müsilaj ekstresi ve famotidin verilen gruplar. İndometazin uygulanmasından 6 saat sonra yüksek doz anestezi uygulanarak sakrifikasyon yapıldı ve mide dokusunda patolojik ve biyokimyasal inceleme yapıldı. Grupların malondialdehid (MDA), Superoksit dismutaz (SOD), Myeloperoksidaz (MPO) doku ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Sonuç olarak indometazinle uygulanan gastrit modelinde C.oblonga ekstresinin 400 mg/kg konsantrasyonunda indometazin hasarını arttırdığı; 200 mg/kg konsantrasyonda ise. famotidin grubuna yakın biyokimyasal ve histopatolojik etki görünmesine karşın bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Arslan A. Gastroprotective Effects Of Cydonia oblonga (L) Quince (Rosaceae) Seed Mucilage, Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Pharmacognosy Phytotherapy Master Thesis, İstanbul, 2018. In this study, it was aimed to investigate the histopathological and biochemical effects of quince seed mucilage in the prevention of gastric damage induced by indomethacin in rats. The rats were divided into 5 equal groups: The control group, the indomethacin induced gastritis model group, the groups which were given 200 mg / kg and 400 mg / kg quince seed mucilage and famotidine one hour before indomethacin administration. After 6 hours of indomethacin administration, high-dose anesthesia was applied and sacrification was performed.