The importance of fat-tailed and skewed distributions in modeling value-at-risk
Kalın kuyruklu ve çarpık dağılımların riske maruz değer modellemesinde önemi
- Tez No: 493926
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN TATLIDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İstatistik, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: GARCH modelleri, Riske Maruz Değer, Geriye Dönük Test, Kayıp Fonksiyonları, Simulasyon, Finansal Risk, GARCH models, Value-at-Risk, Backtesting, Loss functions, Simulation, Financial Risk
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finansal risk yönetimi, finansal kuruluşların yatırımlarını garanti altına almaları ve meydana gelebilecek olası kayıpları karşılayabilmeleri açısından oldukça önem arz eden bir konudur. Son yıllarda, beklenmedik ve sıra dışı olaylara bağlı olarak meydana gelen aşırı fiyat dalgalanmaları finansal risk yönetim sistemlerinin gözden geçirilmesi gerçeğini ortaya koymuştur. Finansal anlamda risk, ilgili yatırımın belirli bir zaman periyodundaki maksimum kayıp miktarı olarak tanımlanabilir. Riske Maruz Değer (RMD), yatırımın riskini değerlendirme ve ölçmek için kullanılan bir risk ölçüsüdür. Birçok RMD modeli finansal getirilerin normal dağıldığı varsayımı altında önerilmiştir. Finansal getiri serilerinin karakteristik özellikleri incelendiğinde, normal dağılıma göre daha kalın kuyruklu yapıya sahip oldukları ve genellikle sola çarpık oldukları görülmektedir. Diğer önemli bir özellikleri ise normal dağılıma göre basıklık değerleri daha yüksektir. Bu nedenle, normal dağılım varsayımına dayanan RMD modelleri ile elde edilen risk öngörü değerleri, gerçek piyasa riskinin altında kalmaktadır. Birçok çalışmada, kalın kuyruklu yapıyı ve çarpıklığı modelleyebilecek dağılımlardan yararlanılarak RMD modellerinin risk öngörü başarıları arttırılmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasında, Genelleştirilmiş Otoregresif Koşullu Değişen Varyans modelleri önerilen yeni dağılımlar altında tanımlanmış ve RMD öngörü değerleri elde edilmiştir. Modellerin örneklem dışı öngörü performansları geriye dönük testler ve kayıp fonksiyonları ile değerlendirilmiştir BİST-100, Nikkei-225, S&P-500 ve Nasdaq-100 indeksleri üzerine yapılan beş farklı uygulama ile modellerin öngörü performansları karşılaştırılmış ve önerilen modellerin diğer modellere karşı olan üstünlükleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Most of the Value-at-Risk models assume that financial returns are normally distributed, despite the fact that they are commonly known to be left skewed, fat-tailed and excess kurtosis. Forecasting Value-at-Risk with misspecified model leads to the underestimation or overestimation of the true Value-at-Risk. This study proposes new conditional models to forecast the daily Value-at-Risk by employing the new fat-tailed and skewed distributions to GARCH models. Empirical results show that the fat-tailed and skewed distributions provide superior fit to the conditional distribution of the log-returns among others. Backtesting methodology and loss functions are used to compare the out-of-sample performance of Value-at-Risk models. We conclude that the effects of skewness and fat-tails are more important than only the effect of the fat-tails on accuracy of Value-at-Risk forecasts.