Üniversitelerde son sınıf öğrencilerinin analitik hiyerarşi prosesi (AHP) ile meslek seçim değerlendirmesi
Evaluation of professional selection with analytic hierarchy process (AHP) in the university of last students
  1. Tez No: 494048
  2. Yazar: ABDULLAH ÇAĞLAR İZCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Meslek Seçimi, Analytic Hierarchy Process (AHP), Carrier Choice
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Meslek seçimi; bireyin, değişik meslekler içinden en iyi yapabileceğini tasarladığı faaliyetleri içeren ve bireyin en fazla seviyede tatmin sağlayacağını düşündüğü bir mesleğe yönelmesidir. Gelişen toplumlarda bireylerin en önemli vazifelerinden biri mesleğini seçmesidir. Bireyin kendi kişiliği ile örtüşen bir mesleği seçmesi, gelecekte bireyin hem iş hem de hususi yaşamında güzel bir kariyer elde etmesini sağlayacaktır. Hedefleri doğrultusunda meslek seçmiş bireylerin işlerini memnuniyetle yerine getirdiğini, çalışma hayatlarında daha çabuk yükseldiklerini, böylece daha mutlu ve daha verimli yaşamlarını devam ettirdiklerini görmekteyiz. Bu çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinde 400 kişilik son sınıf öğrencilerine uygulanacak meslek seçim anketi ile öğrencilerin meslek tercih kriterleri Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi ile ağırlıklandırılmıştır. Böylece belirlenecek meslek seçimini ilgilendiren kriterler ile meslek seçimi değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Career choice means a person's choose of a profession including the activities that he/she thinks he/she can do best out of other professions and believing that will provide maximum satisfaction to himself herself In a developed society, one of the most important development tasks of a person is choosing his/her career. The most important thing while choosing his/her career is being able to choose the one that requires the person's qualifications most and providing his/her expectations in the best way. The first step of being happy at career and social life is choosing the best profession appropriate for his/her personality. We observe that; individuals having chosen the appropriate job for themselves do their tasks happily and rise in career. As a result of this, they continue living happily and efficiently. This work will focus on students' canons of career choice with the help of career choice survey that will be carried on four hundred senior class students of Cumhuriyet University and Gazi University and will be evaluated by analytic hierarchy process method. (AHP) Consequently; choosing of a carrier with the cannons of career choice will be evaluated.