Gelişim geriliği riski altındaki prematüre bebeklerin hastaneden eve geçişinde anne gereksinimleri
Maternal needs of premature babies at developmental risk in transition from hospital to home
  1. Tez No: 494183
  2. Yazar: SILA ALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel risk, prematüre bebek, hastaneden eve geçiş, anne gereksi-nimleri, Hastaneden Eve Geçiş Ölçeği, Developmental risk, premature baby, transition from hospital to hospital, maternal needs, Transition from Hospital to Home Scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada gelişim geriliği riski altındaki prematüre bebeklerin hastaneden eve geçişlerinde annelerin gereksinimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama (kore-lasyonel) modeliyle desenlenen bu araştırmanın çalışma grubunu, 419 prematüre bebek annesi oluşturmuştur. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Bilgi Formu ve Geçiş Ölçeği-Türkçe Formu kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan Geçiş Ölçeği ölçek uyarlama çalışması kapsamında Türkçe'ye uyarlanmış, geçerlik ve güvenirlik çalış-maları yapılmış ve Türkçe Formu hazırlanarak ölçeğe“Hastaneden Eve Geçiş Ölçeği (HEGÖ)”adı verilmiştir. Veriler, 'internet ortamında anket' yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizi için topla-nan tüm veriler SPSS 22.0 paket programına yüklenerek araştırma soruları çerçevesinde betimsel (frekans, yüzde, ortalama) analizleri, HEGÖ-Türkçe Formu'nun geçerlik analizi için açımlayıcı faktör analizi yapılmış, güvenirlik analizleri için Cronbach alfa değeri ve testi iki yarıya bölme yöntemi kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi için LİSREL 8.8 programı kullanılmıştır. Annelerin gereksinimlerinin anneye ve bebeğe ait demografik değişkenlere göre değişip değişmediğini görmek için tek yönlü varyans analizi ve bağım-sız örneklem T testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda gruplar arasında fark çıktı-ğında, gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için Scheffe ve Dunnet C testleri yapıl-mıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonunda HEGÖ-Türkçe Formu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak belirlenmiştir. Annelerin HEGÖ-Türkçe Formu'ndan aldıkları pu-anlara bakıldığında, en fazla gereksinim duydukları faktörün stres faktörü olduğu görül-müştür. Anne yaşı arttıkça annelerin sosyal destek gereksinimlerinin arttığı, bunun aksine anne yaşı azaldıkça stresle baş etme durumlarının arttığı, aile geliri arttıkça stresle baş etme durumlarının iyileştiği, ilk defa bebek sahibi olan annelerin stres, stresle baş etme ve sağ-lık personeli gereksinimlerinin daha fazla olduğu, doğum sonrası kurs almayan annelerin bilgi, sosyal destek ve sağlık personeli desteği gereksiniminin kurs alan annelere göre daha fazla olduğu, ağır derecede prematüre bebek (28-32 haftalık doğan) sahibi anneleri-nin streslerinin daha yüksek olduğu, annelerin bebekleriyle taburcu olup evde bulundukla-rı gün sayısı arttıkça bilgi gereksiniminin azaldığı, bebeklerin hastanede kalma süresi azal-dıkça annelerin sağlık personeli desteği gereksiniminin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the needs of parents of prematurely born infants as they transition from hospital to home. In the quantitative research approach, 419 premature infants'mothers was formed the study group of the research, which was designed in a descriptive, correlational model. Information Form and Transition from Hospital to Home Scale (THHS) were used to collect the data of the study. Within the context of adaptation of THHS-Turkish Form, which was used to collect data, the scale was adapted to Turkish, validity and reliability study were made. The data were collected via 'survey on the internet'. All data collected were loaded on the SPSS 22.0 package program and descriptive (frequency, percentage, mean) analy-sis, exploratory factor analysis for validity were made. For reliability analysis, Cronbach alpha value and split into two half-test were used. LİSREL 8.8 program was used for con-firmatory factor analysis. One way ANOVA and independent sample T tests were per-formed to see whether the needs of the mothers varied according to the demographic vari-ables of the mother and the baby. Scheffe and Dunnet C tests were performed to determi-ne the differences between the groups when the results of the analyzes were different. At the end of the statistical analyzes, THHS-Turkish Form was determined to be a valid and reliable measurement tool. When scores of mothers from THHS-Turkish Form were taken into consideration, it is seen that the factor that is most needed is the stress factor. As the mother's age increases, the maternal needs for social support also increase. On the contrary, as the mother's age decreases, the stress coping situations increase, the stress coping situations improve as the family income increases, the mothers who have the baby for the first time have more stress, the need for information, social support and healthcare personnel support is higher for mothers who do not receive course, the stress of very preterm infant mothers are higher than other mothers, the need for information decreased as the number of days that mothers stay at home increases, the need for healthcare personnel support has increased as the length of hospital stay in babies decreases are seen.