Kaynaştırma ortamındaki işitme kayıplı bir öğrencinin ilkokuma becerilerine yönelik destek eğitim sürecinin incelenmesi
Investigation of the process of supportive education designed for the reading skills education designed for the reading skills of a student with hearing loss in inclusion environment
- Tez No: 494218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİSE PELİN KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, Kaynaştırma, Destek eğitim, İlkokuma becerileri, Ses Temelli Cümle Yöntemi, Hearing loss, Inclusion, Supporting services, Reading skills, Phonics Based Sentence Method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada, normal işiten akranlarıyla ilkokul 1. sınıfa devam eden işitme kayıplı bir öğrencinin ilkokuma öğretimine yönelik verilen destek eğitim hizmetinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, eylem araştırması şeklinde desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları; işitme kayıplı bir öğrenci, araştırmacı/öğretmen, öğrencinin ailesi, sınıf öğretmeni, rehabilitasyon merkezinde çalışan öğretmen ve geçerlik komitesi üyeleridir. Araştırma verileri araştırmacı günlüğü, görüşmeler, gözlemler ile geçerlik komitesi toplantı kayıtları ve belgeler kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sürecinde uygulamalar planlanmış, etkinlikler hazırlanmış, gerçekleştirilen uygulamalar her hafta geçerlik toplantılarında değerlendirilmiş ve sonraki uygulamalara karar verilmiştir. Veri toplama süreci ve analizi eş zamanlı yürütülmüştür. Destek eğitimde kullanılan etkinliklerin Türkçe Öğretim Programı ve Kılavuz Kitap paralelinde olmasına dikkat edilmiştir. Etkinlikler; kavram gelişimine yönelik etkinlikler ile dinleme ve anlama becerilerinin gelişimine yönelik etkinlikler şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikler; görsel materyallerle zenginleştirilmiş, etkinlikler çeşitlendirilmiş ve sistematik olarak tekrarlanmıştır. Araştırma bulgularından yola çıkılarak kaynaştırma ortamındaki işitme kayıplı öğrencinin ilkokuma becerilerinin edinimi ve gelişimine yönelik sunulan destek eğitim uygulamalarından fayda sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the supportive service designed for the reading teaching of a student with hearing loss who is in the first grade primary school with his normally hearing peers. The study was designed as an action research. The participant of this study consisted of a student with hearing loss researcher/teacher, parents of the student, a classroom teacher, a teacher in the rehabilitation center and validity committee members. The data were cyclically obtained through researcher diary, interviews, observations and records of validity committee meetings and documents. In the research process, practices were planned, activities were prepared, the implemented practices were assessed at validity meetings every week and the subsequent practices were decided. Data collection process and analysis were performed simultaneously. It was noted that the activities used in the supportive education were in parallel to the Turkish Curriculum and the Guidelines. Activities for concept development and the development of listening and understanding skills were used. These activities were enriched with visual materials, the activities were diversified and they were systematically repeated. Inferring from the research findings, it can be said that the hearing loss students in the inclusion environment benefited from the supportive service practices designed for the reading skill acqusition and development.