Bir öğretmenin okul öncesi dönemdeki işitme kayıplı bir çocukla kitap okuma uygulamalarının incelenmesi
Examining teacher's book reading activities with a preschool aged child with hearing loss
  1. Tez No: 494225
  2. Yazar: SERAP DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişen okuryazarlık, İşitme kayıplı çocuklar, Kitap okuma, Öğretmen uygulaması, Emergent literacy, Hearing impaired child, Reading books, Teacher practice
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Eylem araştırması olarak desenlenen bu araştırmanın amacı bir öğretmenin okul öncesi dönemdeki bir çocukla kitap okuma uygulamalarının incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları araştırmacının kendisi, takvim yaşı üç yaş altı ay olan işitme kayıplı bir çocuk, çocuğun annesi ve anneannesidir. Araştırmanın verileri; yarı yapılandırılmış görüşmeler, belgeler, yansıtmalı araştırmacı günlüğü ve gözlemler yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler araştırma süreci boyunca ve sonunda gerektiğinde betimsel gerektiğinde tümevarımsal olarak analiz edilmiştir. İşitme kayıplı çocuğun gelişen okuryazarlık becerileri, uygulama öncesinde ve en son uygulamadan sonra“Gelişen Okuryazarlık Kontrol Beceri Listesi”yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, öğretmenin çocukla gerçekleştirdiği tipik bir kitap okuma uygulamasında hikâyenin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde kullandığı stratejilerin işitme kayıplı çocuğun gelişen okuryazarlık becerilerini desteklediği, sözcük dağarcığının geliştiği, hikâye kitabına aktif katılımında etkili sözlü dil becerilerine sahip olduğu ve işiten akranlarına benzer okuryazar davranışlar sergilediği şeklindedir. Araştırmanın sonucu olarak işitme kayıplı çocuğun var olan gelişen okuryazarlık becerilerinin nitelikli kitap okuma uygulamaları ile geliştirildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study, which was designed as an action research, aims to examine a teacher's book reading activities to a child in the preschool period. Participants of the research were the researcher herself, a hearing impaired child whose is three years old, her mother and grandmother. The data of the study were collected via semi-structured interviews, documents, reflective researcher journal, audio tape and video tape recordings. The collected data were analyzed in both descriptive and inductive way where necessary throughout the research process and at the end. Improving literacy skills of a hearing-impaired child have been assessed with the help of“Developing Literacy Control Skill List”before and after application. The result of the study shows that the strategies used in the introduction, development and conclusion of the story in a typical book reading practice, support the developing literacy skills of the hearing impaired child, develop the vocabulary of child, show effective oral language skills when active participation in the story book, and exhibit similar literate behaviors with the hearing peers. As a result of the research, it can be said that the emergent literacy skills of the hearing impaired child was improved by quality reading activities.