Yaş grubu yüzücülerinde yüzme ekonomisine etki eden fiziksel ve fizyolojik etkenlerin incelenmesi
Investigation of physical and physiological factors affected by swimming economy in age group swimmers
- Tez No: 494385
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞEREF BEDİZ, YRD. DOÇ. DR. ERKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme ekonomisi, yaş grubu yüzücüleri, fiziksel parametreler, Swimming economy, age group swimmers, physical parameters
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Yüzme ekonomisi, yüzmede harcanan enerji ve performans çıktısını tanımlar. Yüzücülerde yüzme ekonomisi çalışmaları kısıtlıdır. Bu çalışmada yaş grubu yüzücülerinde yüzme ekonomisine etki eden etkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya 11-12 yaşta 33, 13-16 yaşta 16, toplam 49 yüzücü katılmıştır. Katılımcıların vücut kompozisyonu ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. 11-12 yaşa 6x50 metre, 13-16 yaşa 5x200 metre kademeli serbest yüzme testi uygulanmıştır. Testlerde kulaç uzunluğu, kulaç hızı, yüzme hızı ve kulaç indeksi saptanmıştır. Bulgular: 11-12 yaşta kulaç uzunluğu ile yaş, vücut yüzey alanı, yüzme hızı, kulaç indeksi ve kulaç hızı arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Yüzme hızı ile yaş, yağ yüzdesi ve bazı antropometrik ölçümler arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Kulaç indeksi ile yaş, yağ yüzdesi ve bazı antropometrik ölçümler arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. 13-16 yaşta kulaç uzunluğu ile el genişliği, gövde uzunluğu, yüzme hızı ve kulaç indeksi arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Yüzme hızı ile kas yüzdesi, yağ yüzdesi, gövde uzunluğu, bel-kalça oranı ve el genişliği arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. 13-16 yaş grubu erkek yüzücülerinde, kulaç indeksi ile el genişliği, gövde uzunluğu ve yüzme hızı arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Yaş grubu yüzücülerinde yüzme ekonomisi, fiziksel parametreler ile anlamlı korelasyon gösterirken, fizyolojik parametreler yüzme ekonomisini yeterli düzeyde açıklamamaktadır. 11-12 yaşta yüzme ekonomisinde antropometrik ve teknik parametreler daha baskınken, 13-16 yaşta kas yüzdesi ve teknik parametreler daha baskındır. Bu sonuçlar yaş grubu yüzücülerinin, yüzme ekonomisini sürdürebilmek için fizyolojik parametrelerden çok, teknik kaliteye ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Yaş grubu yüzücülerinin performansı sadece yüzme hızı üzerinden değil, teknik ve yüzme ekonomisi parametreleriyle de izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Swimming economy is an essential issue which has a significant impact on swimming performance. In this study, it is aimed to examine and determine the factors affecting swimming economy in age group swimmers. Method: Forty-nine swimmers participated to the study (33 at 11-12 and 16 at 13-16 years of age). Body composition and anthropometric measurements of participants were performed. 6x50 meters and 5x200 meters freestyle swimming step tests were applied for 11-12 and 13-16 age-groups, respectively. Stroke length, stroke rate, swimming velocity and stroke index were determined in the tests. Results: There was a significant correlation stroke length between and age, body surface area, swimming velocity, stroke index and stroke rate in 11-12 age-group. There was a significant correlation between swimming velocity and age, fat percentage and some anthropometric measurements. There was a significant correlation between stroke index and age, fat percentage and some anthropometric measurements. Significant correlation was found between stroke length and hand width, trunk length, swimming velocity and stroke index in 13-16 age-group. There was a significant correlation between swimming velocity and muscle percentage, fat percentage, trunk length, waist-hip ratio and hand width. In 13-16 age-group male swimmers, there was a significant correlation between stroke index, hand width, trunk length and swimming velocity. Conclusion: Swimming economy has a significant relationship with physical parameters, while physiological parameters do not. Our results show that age group swimmers need technical qualities rather than physiological parameters in order to sustain the swimming economy. Performance of age group swimmers should be monitored not only by swimming velocity but also by swimming economy and technical parameters.