13-15 yaş kısa mesafe yüzücülerde 8 haftalık pliometrik ve core antrenmanların kelebek stili derecelerine etkileri
Effects of 8 weeks of plyometric and core trainings on butterfly style ratings of 13-15 years old short distance swimmers
  1. Tez No: 895897
  2. Yazar: AHMET RAMİ ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MALİK BEYLEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik antrenman, Core antrenman, Kelebek stili, Kısa mesafe yüzme, Plyometric training, core training, butterfly style, swimming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, 13-15 yaş arası kısa mesafe yüzücülerde 8 haftalık pliometrik ve core antrenmanlarının kelebek stili yüzme derecelerine etkilerini belirlemektir. Araştırmada, ön test ve son test desenli deneysel yöntem kullanılmıştır. Çalışma, İBB Spor Kulübü ve Kocaeli Yüzme Kulübü'nde antrenman yapan ve haftada en az üç gün antrenmanlara katılan sporcular arasından rastgele seçilen toplam 29 yüzücü (14 kontrol grubu, 15 deney grubu) ile gerçekleştirilmiştir. Tüm katılımcılara çalışmanın başlangıcında bir ön test uygulanmıştır. Deney grubundaki sporculara, yüzme antrenmanlarına ek olarak haftada iki gün pliometrik ve core antrenmanları yaptırılmıştır. Antrenman programı, yüzücülerinin genel performanslarını artırmayı hedeflemiştir. Antrenmanlar öncesinde katılımcılara ısınma hareketleri yaptırılmış ve 25 metre ile 50 metre kelebek stili yüzme süreleri kronometre ile ölçülmüştür. Bu sürelerin ölçülmesi, antrenmanların kelebek stili yüzme derecelerine olan etkisini değerlendirmek için gereklidir. Antrenmanların etkilerini analiz etmek için ANCOVA kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, 8 haftalık pliometrik ve core antrenmanlarının 25 metre kelebek stili yüzme derecelerine anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ancak, 50 metre kelebek stili yüzme dereceleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Deney grubundaki sporcuların 50 metre kelebek stili son test derecelerinin, kontrol grubuna kıyasla daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgu, pliometrik ve core antrenmanlarının kısa mesafe yüzücülerinde özellikle daha uzun mesafelerde performans artışı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, 8 haftalık düzenli pliometrik ve core antrenmanlarının 50 metre kelebek stili yüzme performansında anlamlı iyileşmeler sağladığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, kısa mesafe yüzücülerinin antrenman programlarına pliometrik ve core egzersizlerini dahil etmelerinin, özellikle 50 metre gibi daha uzun mesafelerde performanslarını artırabileceğini göstermektedir. Ancak, 25 metre gibi daha kısa mesafeler için aynı antrenmanların belirgin bir etkisi gözlemlenmemiştir. Bu durum, farklı yüzme mesafeleri için antrenman programlarının etkisinin farklı olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmanın bulguları, yüzme antrenman programlarının optimizasyonunda dikkate alınabilir ve benzer yaş grupları için daha ileri araştırmalar yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Antrenörler ve spor bilimciler, daha etkili antrenman programları tasarlayarak sporcuların performansını arttırabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of 8-week plyometric and core training on butterfly style swimming degrees in short distance swimmers aged 13-15. In the research, an experimental method with pre-test and post-test design was used. The study was conducted with a total of 29 swimmers (14 control group, 15 experimental group) who were randomly selected from among the athletes who trained at IBB Sports Club and Kocaeli Swimming Club and participated in training at least three days a week. All participants were administered a pretest at the beginning of the study. In addition to swimming training, the athletes in the experimental group were given plyometric and core training two days a week. The training program aimed to increase the overall performance of swimmers. Before the training, participants were given warm-up exercises and their 25-meter and 50-meter butterfly style swimming times were measured with a stopwatch. Measuring these times is necessary to evaluate the effect of training on butterfly style swimming degrees. ANCOVA was used to analyze the effects of training. As a result of the study, it was determined that 8-week plyometric and core training did not have a significant effect on the 25-meter butterfly style swimming degrees. However, it was determined that it had a significant effect on 50-meter butterfly style swimming degrees. It was observed that the 50-meter butterfly style final test scores of the athletes in the experimental group were better than those in the control group. This finding shows that plyometric and core training increases the performance of short distance swimmers, especially at longer distances. As a result, it was determined that 8 weeks of regular plyometric and core training provided significant improvements in 50-meter butterfly style swimming performance. These results show that short distance swimmers' inclusion of plyometric and core exercises in their training programs can increase their performance, especially at longer distances such as 50 meters. However, no significant effect of the same training was observed for shorter distances such as 25 meters. This suggests that the effect of training programs may be different for different swimming distances. The findings of this study can be taken into account in the optimization of swimming training programs and suggest that further research is needed for similar age groups. Coaches and sports scientists can increase the performance of athletes by designing more effective training programs.