Tıp fakültesi öğrencilerinde yeme tutumunun belirlenmesi ve anksiyete, sosyal uyum, beden kitle indeksi (bkı) ve diğer faktörlerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Determining eating attitudes of medical students and evaluating the relation between anxiety, social adjustment, body mass index (bmi) and other factors with eating attitudes
- Tez No: 494627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜR HASSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: yeme tutum testi, anksiyete, sosyal uyum, bki, Eating attitude test, anxiety, social adjustment, BMI
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Toplumun yeme tutum ve davranışlarında görülen anormal değişiklikler gün geçtikçe artmaktadır. Yeme tutumunda meydana gelen değişimler zaman içinde yeme bozukluklarına dönüşmektedir. Üniversite öğrencileri yeme bozukluklarında yüksek riskli grubu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin yeme tutumlarının belirlenmesi ve anksiyete, sosyal uyum, beden kitle indeksi ve diğer faktörlerle (sosyodemografik, sosyoekonomik, yaşam tarzı, beslenme özellikleri) ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evreni Ege Üniversitesi'nde 2017-2018 eğitim yılında, Tıp Fakültesi birinci sınıfta kayıtlı toplam 390 öğrencidir. Evrenin tümüne ulaşılması hedeflenmiştir. Bağımlı değişken yeme tutumudur. Bağımsız değişkenler sosyodemografik ve ekonomik değişkenler, yaşam tarzıyla ilgili değişkenler, beslenme özellikleriyle ilgili değişkenler, anksiyete düzeyi, beden kitle indeksi ve sosyal uyum düzeyidir. Veriler Haziran 2017'de araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplanmıştır. Form araştırmacı gözetiminde öğrenciler tarafından doldurulmuş ve beden kitle indeksi hesaplanabilmesi için ağırlık, boy ölçümleri yapılmıştır. Veri analizi SPSS 18.0 kullanılarak yapılmıştır. Tanımlayıcı ve analitik istatistikler tablolar halinde sunulmuştur. Kategorik değişkenlerin yüzdeleri, sürekli değişkenlerin ortalamaları ve standart sapmaları belirtilmiştir. Tek değişkenli analizler için ki-kare testi kullanılmış, çok değişkenli analizler için lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada 372 kişiye (%95) ulaşılmıştır. Öğrencilerin %42.7'si kadın, %57.3'ü erkektir. Yaş ortalamaları 18.9±0.8'dir. Yeme tutum testinden 30 ve üzeri puan olan öğrencilerin %6.2'sinin yeme tutumları bozuktur. Yeme tutum testi puan ortalamaları ise 10.59 ± 8.01'dir. Öğrencilerin %15.9'u diyet yapmaktadır. BKİ ortalamaları ise 23.6 ± 3.7'dir. Anksiyete puan ortalamaları 11.4 ± 8.1, sosyal uyum puan ortalamaları ise 80.8 ± 9.8'dir. Orta ve düşük gelir algısında olma, diyet yapma, BKİ'nin normal aralığın dışında olması, şiddetli anksiyete ve sosyal uyumun az olması yeme bozukluğu riskini arttırmaktadır (sırasıyla OR: 4.0, %95 GA: 1.3-12.2, OR: 5.0, %95 GA: 1.5-16, OR:3.1, %95 GA: 1.0-9.4, OR: 18.6 %95 GA: 5.9-58.6, OR: 4.4 %95 GA: 1.3-14.5). Sonuç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin %6.2'sinde anormal yeme tutumu vardır. Yeme bozukluğu riski, orta ve düşük gelir algısı durumunda, diyet yapanlarda, BKİ'si normal aralığın dışında olanlarda, şiddetli anksiyetesi bulunanlarda ve sosyal uyumu az olan öğrencilerde yüksektir. Tıp fakültesi öğrencilerinde yeme tutumlarını geliştirecek düzenlemelere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Abnormal changes in eating attitudes and behaviors of society are increasing day by day. Changes that occur in eating habits gradually become eating disorders. University students constitute a high risk group in eating disorders. In this study, it is aimed to determine the eating attitudes of first grade students of Ege University Faculty of Medicine and to evaluate the relationship between anxiety, social adjustment, body mass index and other factors (sociodemographic, socioeconomic, lifestyle, nutritional characteristics). Methods: This is a cross-sectional study. The study population of the research is 390 students enrolled in Ege University in the first semester of the Faculty of Medicine in 2017-2018 education year. It is targeted to reach the all population. The dependent variable is the eating attitute. The independent variables are sociodemographic and economic variables, life style variables, nutritional characteristics, anxiety level, body mass index and social adjustment level. The data were collected in June 2017 with a questionnaire developed by the researcher. The form was completed by the students under the supervision of the researcher and weight and height measurements were made in order to calculate the body mass index. Data analysis was performed using SPSS 18.0. Descriptive and analytical statistics are presented in tables. The percentages of categorical variables, the mean of continuous variables, and standard deviations are given. Chi-square test was used for univariate analyzes and logistic regression analysis for multivariate analyzes. Results: 372 students were questioned in the study. The response rate was 95%. 42.7% of the students are female, 57.3% are male. The average age is 18.9 ± 0.8. 6.2% of the students who participated in the survey received scores over 30 points from the eating attitude test which means that they have abnormal eating attitude. Eating attitude test score averages are 10.59 ± 8.01. 15.9% of the students are on a diet. The mean BMI was 23.6 ± 3.7. The average score of anxiety points was 11.4 ± 8.1, and the average score of social adjustment was 80.8 ± 9.8. Low and moderate income, dieting, BMI outside of normal range, severe anxiety and low level of social adjustment increase the risk of eating disorders. (OR: 4.0, 95% CI: 1.3-12.2, OR: 5.0 95% Cl: 1.5-16, OR: 3.1, 95% Cl: 1.0-9.4, OR: 18.6, 95%: Cl: 5.9-58.6, OR: 4.4, 95% Cl: 1.3-14.5 respectively). Conclusion: 6.2% of the medical students have abnormal eating attitudes. The risk of eating disorder is high in middle and low income perception groups, in dieters, in those who are out of normal range of BMI, in those with severe anxiety, and in those with low social cohesion. Regulations are needed to improve eating attitudes in medical school students.