İstanbul ilinde doğal olarak yetişen buğdaygiller (Poaceae barn.) familyası üzerine floristik araştırmalar
Floristic investigations on the family Poaceae barn. naturally grown in Istanbul
- Tez No: 495047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN CABİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Morfoloji, Botany, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Buğdaygil, İstanbul, Poaceae (Gramineae), İstanbul, Poaceae (Gramineae), Grasses
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tarımsal üretimin iyileştirilmesi ve gıda güvenliğinin artırılması için yabani buğdaygillerin çeşitliliğinin korunması son derece önemli bir konudur. Çünkü Buğdaygiller ailesinin bazı türlerinin insanlar için birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Tarım sistemlerinin temel bileşeni olan buğdaygiller, aynı zamanda doğal bozkır ekosistemlerinin de olmazsa olmaz elemanlarıdır. Bu nedenle de ekosistemin sürdürülebilirliği için yabani buğdaygillerin çeşitliliğinin korunması hayati önem taşımaktadır. Buğdaygiller (Poaceae Barn.) ailesi, 777 cins altında 11.461 kabul edilmiş takson sayısı ile dünya ölçeğinde beşinci büyük ailedir. Ülkemizdeki zengin bitki çeşitliliğinde, 135 cins ve 738 takson ile ikinci sırada yer alır. İstanbul bitki çeşitliliği anlamında oldukça zengin bölgelerimizdendir. Bu araştırma İstanbul ilinde yetişen Buğdaygil familyasına ait türleri içermektedir. Bu zamana kadar yapılan floristik çalışmalar derlenmiş ve yapılan arazi çalışmalarındaki veriler değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Buğdaygillerin İstanbul ilinde 92 cins ve 238 tür ile temsil edildiği belirlendi. Türkiye'de tespit edilen buğdaygillerin yaklaşık üçte birini, İstanbul florasının ise %30'unu temsil ettiği tespit edilmiştir. Taksonların isimleri Poaceae familyasında yapılan nomenklatürel değişikliklere göre güncellenmiştir.
Özet (Çeviri)
The conservation of grass diversity is an extremely important issue for improving the agricultural production and enhancing the food security. Among all plants of the earth grasses are some of the most used plants by human beings. They are also essential components of the natural steppe ecosystems, as well as agricultural systems, and are, therefore, vital in maintaining the sustainability of ecosystem. Grass family Poaceae is the fifth largest plant family on earth and it is the second largest plant family in Turkey. It consists of approximately 11.461 grass species belonging to 777 genera, of which about 738 species and 135 genera occur in Turkey. Istanbul is a very rich region in terms of plant diversity. The main focus in this research is on grasses found in Istanbul. By the compiling literature studies and field works, we provide information on currently known grass species and their distribution in Istanbul. As a result, 238 species representing 92 genera have been recorded in Istanbul, which constitutes nearly one - third of the grasses found in Turkey. The results of this study are also compared with the former publications on the basis of new nomenclatural novelties carried out in the family.