The determination of isotope production of heavy elements with different models
Farklı modellerde ağır öğelerin izotop üretiminin belirlenmesi
- Tez No: 495385
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: nötron üretimi, hızlandırıcılar, hızlı Proton, spallation, izotop üretimi, neutron production, accelerators, rapid Proton, spallation, isotope production
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada p + 74W184 ve p + 83Bi209 reaksiyonlarındaki artık nüklidlerin üretim taser kesitleri hesaplanmıştır. Proton ışınları 30-500 MeV enerji aralığına sahiptir. Hesaplamalar, denge öncesı, İntra nükleer Kaskat Model ve Cascade Exciton Modeli kullanılarak yapılmıştır. İzotopların oluşum tesir kesitleri hesanlanmıştır. Hesaplamalar CEM03 ve ALICE / ASH ve PCROS programları kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar mevcut deney verileri ile karşılaştırılmıştır. p + 74W184 ve p + 83Bi209reaksiyonu için 82Pb, 81Ti, 84Po, 73Ta, 75Re ve 72Hf ve elementlerinin çeştli izotopları farklı proton enerjilerde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fragmentation production crosses sections of residual nuclides in the reactions p + 74W184, and p + 83Bi209 have been calculated. Proton beams have an energy range of 30-500 MeV. Calculations have been made using pre-equilibrium, Intra-nuclear Cascade Model and Cascade Exciton Model. The formation cross sections of the isotopes are calculated. Calculations have been made using CEM03 and ALICE / ASH and PCROS programs. The results have been compared with the current experimental data. The different isotopes of 82Pb, 81Ti, 84Po, 73Ta, 75Re and 72Hf and their elements have been obtained at different proton energies for p + 74W184 and p + 83Bi209 repression.