Faunistic and systematic studies on the species of chrysididae (Hymenoptera: aculeta) in Bi̇ngöl Province of Turkey
Bingöl İlininin chrysıdıdae (Hymenoptera: aculeata) türleri üzerine faunistik ve sistematik çalışmalar
- Tez No: 495403
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Bingӧl, fauna, Hymenoptera, Chrysididae, Turkey, Bingӧl, fauna, Hymenoptera, Chrysididae
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma alanı olarak seçilen Bingöl merkez ve ilçeleriden 2016 yılının Nisan ve Ekim ayları arasında toplanan Crysisdidae türleri faunistik açıdan incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, Crysididae familyasından 3 alt familya ve 5 cinse ait toplam 23 tür ve 350 örnek incelenmiştir. Literatür araştırmalarına göre, tespit edilen bu türden 22 tanesinin daha önce Bingöl ilinden kayıt edilmediği tespit edilmiştir. Çalışmada tanımlanan her türün kısa ve önemli tanı karakterleri verilmiş ve tanımları örneklerimiz üzerinden yeniden gözden geçirilmiştir. Ayrıca Dünya ve Türkiye yayılışları verilmiştir. Bu türlerden Chrysis bilobata Balthasar, 1953, Chrysis coa Invrea, 1939 ve Chrysis rubricata Mocsary, 1902 Türkiye faunası için yeni kayıttır. Ayrıca, Chrysis shousboei Dahlbom, 1854, Cleptes dahlbomi Semenov, 1920, Holopyga ignicollis, Dahlbom, 1854, Chrysura anatolica Trautman, 1926, Chrysura simplex (Dahlbom 1854), Chrysura trimaculata (Förster, 1853), Chrysura ignifrons (Brulle 1833), Chrysura ciscirtana Linsenmaier, 1959, Chrysura pseudodichroa (Linsenmaier, 1959), Chrysura baccha (Balthasar, 1953), Chrysura laevigata (Abeille de Perrin, 1897), Chrysidea pumila (Bischoff, 1910), Chrysis cerastes Abeille 1877, Chrysis ambigua (Radoszkowski, 1891), Chrysis inaequalis Dahlbom, 1845, Chrysis concolor Mocsary, 1893, Chrysis ragusae De-stefani, 1888, Chrysis mirabilis Radoszkwski, 1876, Chrysis ciliciensis Mocsary 1914, ve Chrysis shousboei (Dahlbom, 1854) Bingöl ilinden ilk defa kayıt edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'den bilinen takson sayısı 443 den 446 yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
Crysisdidae species collected between April and October of 2016 from the Bingöl centers and provinces selected as research areas were investigated from faunistic point of view. As a result of this study, totally 23 species and 350 specimens have been investigated belonging to 3 subfamily and 5 genera of Crysididae family. According to the literature studies, it was determined that 22 of these species identified were not reported from Bingöl previously. Short and important diagnostic characters belonging to each species identified in the study were given and their definitions were re-examined through our samples. In addition, the distribution of the world and Turkey is given. Among them, Chrysis bilobata Balthasar, 1953 Chrysis coa Invrea, 1939 and Chrysis rubricata Mocsary, 1902 are newly recorded for the Turkish fauna. Separately, Chrysis shousboei Dahlbom, 1854, Cleptes dahlbomi Semenov, 1920, Holopyga ignicollis, Dahlbom, 1854, Chrysura anatolica Trautman, 1926, Chrysura simplex (Dahlbom 1854), Chrysura trimaculata (Förster, 1853), Chrysura ignifrons (Brulle 1833), Chrysura ciscirtana Linsenmaier, 1959, Chrysura pseudodichroa (Linsenmaier, 1959), Chrysura baccha (Balthasar, 1953), Chrysura laevigata (Abeille de Perrin, 1897), Chrysidea pumila (Bischoff, 1910), Chrysis cerastes Abeille 1877, Chrysis ambigua (Radoszkowski, 1891), Chrysis inaequalis Dahlbom, 1845, Chrysis concolor Mocsary, 1893, Chrysis ragusae De-stefani, 1888, Chrysis mirabilis Radoszkwski, 1876, Chrysis ciliciensis Mocsary 1914, and Chrysis shousboei (Dahlbom, 1854) have been recorded from study area for the first time. The result increase recorded taxa of Turkey from 443 to 446 species.