Factors affecting adherence among type 2 diabetes mellitus cases and prioritization of patient healthcare in pharmaceutical marketing activities
Tip 2 diyabetes mellitus olgularında tedaviye uyumu etkileyen faktörler ve ilaç endüstrisi pazarlama etkinliklerinde hasta sağlığının önceliklendirilmesi
- Tez No: 496069
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİME SEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ilaç pazarlama, hastanın tedaviye uyumu, kronik hastalıklar, kişilik, benlik özsaygısı, mükemelliyetçilik, sağlık okuryazarlığı, ilaç firması algısı, kümeleme analizi, pharmaceutical marketing, patient adherence, chronic diseases, personality, self-esteem, perfectionism, health literacy, pharmaceutical company perception, cluster analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Uzun yıllardır ilaç endüstrisi, temel müşteri grubu olarak hekimleri görmüş ve tüm pazarlama faaliyetlerini hekimlere ilaçlarını tanıtmaya odaklamıştır. Bunu da bilimsel verileri, medikal toplantılar ya da mümessil ziyaretleri aracılığıyla aktararak gerçekleştirmiştir. Kısaca, ilaç firmaları, hekimleri ilaçları konusunda ikna ederek hekimlerin yeni hastalarına firmanın ilaçlarını reçetelemelerini sağlamaya çalışmaktadır. Bununla birlikte, firmalar, maalesef daha önce ilaç reçetelenmiş tedavi altında olduğu düşünülen eski hastaların tedaviye devam edip etmediğini takip etmemekte, bu konuyu ihmal etmektedirler. Oysa yapılan pek çok çalışma göstermiştir ki tedaviye uyumun düşük olması tedavi başarısının önündeki en büyük engellerden biridir (Miller et al, 1997). Dünya Sağlık Örgütü verileri gelişmiş ülkelerde kronik rahatsızlığı olan hastaların sadece %75'inin tedaviye uyum sağladığını belirtmiştir (WHO, 2003). Dolayısıyla, tedavi altında olduğu düşünülen her dört hastadan biri ilaca bağlı nedenler, hekim hasta iletişimindeki problemler ya da hasta kaynaklı nedenlerle tedaviyi aksatmaktadır. Kısaca ilaç sanayi sadık olduğu varsayılan tüketicilerinden bir kısmını tedavi uyumsuzluğu sebebiyle kaybetmektedirler. İlaç pazarlama ekipleri için bu konu elbette sadece ürüne sadakat sorunuyla açıklanamaz. Aynı zamanda ilaç pazarlamasının bir görevi ve topluma karşı sorumluluğu da insan/hasta sağlığını önceliklendirmektir. Dönüştürücü tüketici davranışları (transformative consumer behavior) ekolünün önerdiği“toplumun iyi olması ilkesi”de yine bu sorumluluğun bir bileşenidir. İlaç pazarlama ekipleri için hastanın tedaviye uyum sağlaması hem tüketilen ürüne olan sadakatin arttırılması hem de toplum sağlığının önceliklendirilmesi perspektifiyle çok önemlidir. Bu nedenle de hastaların tedaviye uyumsuzluğunun altında yatan sebepler derinlemesine incelemelidir. Bu çalışma hastaların demografik özellikler, kişilik özellikleri, sağlık okuryazarlığı ve ilaç firmaları hakkındaki algı persperktiflerinin tedaviye uyumu ne derece etkilediğini anlamak, bunun yanısıra da hastaların bu perspektifler özelinde kendi içinde homojen gruplar oluşturup oluşturmadıklarını anlamak için yapılmıştır. Bu sonuçlar ilaç firmalarının farklı hasta grupları özelinde pazarlama ve bilgilendirme etkinlikleri yapmasına olanak sağlayacaktır. Çalışma 200 hasta ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diyabet Polikliniğinde Tip 2 diyabetli 200 hasta ile Ekim Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları bazı demografik faktörlerin, kişilik özelliklerinin ve sağlık okur yazarlığının tedaviye uyum üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu özellikler temelinde kümeleme analizi yapılmış ve sonucunda da kendi içinde homojen birbirinden ayrışan hasta grupları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For decades, pharmaceutical marketing has primarily perceived doctors as the main customer group and has been concerned with only promotion of medicines to them, which has been made through providing scientific information by medical representative visits and medical events. Companies have only focused on convincing physicians to prescribe their products to new patients and avoided the patients already been on treatment by not recognizing the value of adherence. However, it has been stated in many researches that low patient adherence is one of the most critical barriers in treatment success (Miller et al, 1997) and according to WHO, even in developed countries only 75% of the chronic disease patients adhere to the treatment (WHO, 2003). So, pharmaceutical companies are losing minimum of one fourth of their loyal customers due to many reasons such as issues about medication, improper physician-patient interaction, and factors related with patients. Not only as a problem of poor loyalty but also as the social responsibility role of marketers within the framework of transformative consumer behavior, patient adherence should be analyzed from the perspective of the patient, with another word in depth from consumer aspect with underlying factors. This study has been done in order to identify major causes determining patient adherence such as patient personality, health literacy, demographical factors, and perception of pharmaceutical industry perspectives and explored whether different homogeneous patient groups could be identified or not, to develop customized marketing activities for physicians and patients to enhance adherence to the treatment. Study has been done with 200 Type 2 diabetic patients in İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital Diabetes Clinic between October and December 2016. Study outcomes showed that some personality factors, such as health literacy and some demographical factors affect adherence in chronic patients and homogeneous patient groups could be identified via cluster analysis.