Yenilenebilir enerji kaynaklarında sürdürülebilirliğin konut tasarımı açısından irdelenmesi ve Mersin örneği
An evalution of the renewable sources in the sustainability for the architectural design of housing and an example for Mersin
  1. Tez No: 496200
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇEVİRİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN CEVRİYE BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Yenilenemeyen Enerji Kaynakları, Aktif Sistem, Pasif Sistem, Renewable Energy Sources, Non-renewable Energy Sources, Active System, Pasive System
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dünya nüfusunun artması, sanayi ve teknolojik gelişmelerle günümüz küreselleşen dünyasında enerji ihtiyacı devamlı artmaktadır. Kullanılan fosil kaynaklarının sınırlı olduğu anlaşılıp, tükenmeye başlamıştır. Fosil kaynaklarının kullanımı sonucunda atmosfere karbon salınımı olması doğal çevrenin kirlenmesine neden olmaktadır. Çevre sorunlarının olumsuz sonuçları doğal dengeyi bozmaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak zorlaşmaktadır. Fosil kaynakların tükenmesi ve yaşanan enerji krizleri dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirmiştir. Mimari tasarımlarda yenilenebilir enerji kaynakları kullanımıyla; enerji ihtiyacının doğada kendi kendine üretilmesi, atmosfere karbon salınımını engellemek ve enerji ihtiyacında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak hedeflenir. Bu çalışmanın amacı yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynaklarını anlatmak, yenilenebilir enerji kaynaklarında pasif ve aktif sistemin incelenip, dünyadan ve Türkiye'den örnekler vererek, Mersin'de konut açısından yenilenebilir enerji kaynaklarında sürdürülebilirliğin mimari tasarım üzerine irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The need of energy is permanently increasing in the global world due to increase in population, in the developments of industry and technology. The head of energy is permanently increasing in the global world due to increase in population, in the developments of industry and technology. It is understood that the fossil fuel sources are limited and coming to an end in the world. While using fossil fuels, it occurs carbon emmission in the atmosphere, then it causes the pollution in the natural environment. The negative results of the environmental problems are destroying the natural balance. It becomes difficult to leave a livable world for the next generations. The consume of the limited fossil fuels and th energy crisis are leading the world to the renewable energy sources. The use of renewable energy sources in architectural designs aims to produce the needed energy in the natural environment, to stop the carbon emission and to put an end to the need of outer energy sources. The purpose of this thesis is to discribe the renewable and non-renewable energy sources, analyze the active and passive systems of renewable energy sources to give examples from the world and Turkey and to search the design of house by using renewable energy sources for sustainability in the architectural design of houses for Mersin.