Zihinsel yetersizliği olan çocuk ve ergenlerde retinal sinir lifi kalınlığının, maküler kalınlığın ve volümün ve bu parametrelerin WISC-R ile ilişkisinin değerlendirilmesi
İnvestigating retinal nerve fiber thickness, macular thickness and volume, and the relationship between these parameters and WISC-R in children and adolescents with mental deficiency
- Tez No: 496930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Yetersizlik, Optik Koherens Tomografi, Nörodejenerasyon, Retina Sinir Lifi Tabakası, Makular Volum, Makular Kalınlık, Mental Deficiency, Optical Coherence Tomography, Neurodegeneration, Retinal Nerve Fiber Layer, Macular Volume, Macular Thickness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Hafif ve orta düzeyde zihinsel yetersizliği (ZY) olan hastalarda retinal sinir lifi kalınlığının (RSLK), makular kalınlığın ve volumun ve bu parametreler ile Weschler Çoçuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran ve yapılan psikiyatrik muayenede Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5)'e göre ZY tanısı alan 7-18 yaş arası 41 (27 erkek, 14 kız) çocuk ve ergen hasta ile yaş cinsiyet eşleştirilmiş 41 (24 erkek, 17 kız) sağlıklı çocuk ve ergen çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılara WISC-R zeka testi uygulandı ve ebeveynlerinden, Sosyodemografik Veri Formu ve Güçler ve Güçlükler Anketi: Ebeveyn Formu (GGA: EB) doldurması istendi. RSLK, makular kalınlık ve volum optik koherens tomografi (OKT) ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunun yaş ortalaması 11,59± 2,82, kontrol grubunun yaş ortalaması 10,83 ± 2,54 idi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). 41 hastanın WISC-R toplam skorlarına göre 32'inde (% 78) hafif ZY, 9'unda (% 22) orta ZY olduğu belirlendi. Hasta grubunda WISC-R sözel, performans ve toplam zeka düzeyi puanları kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu (p=0,001). Hasta grubunda kontrol grubuna göre OKT'de RSLK'nın tüm kadranlarında (nazal, temporal, superior ve inferior) incelik vardı ancak bu incelik istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildi. Sol göz santral maküler ve sol göz ortalama maküler kalınlıkta hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı incelik mevcuttu (sırasıyla; p=0,030, p=0,048). İstatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmasa da tüm makuler kalınlık ve volüm değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha ince ve düşüktü. Hasta grubunda WISC-R performans alt puanı ile sağ göz inferior kadran, sol göz inferior ve temporal kadran RSLK değeri arasında zayıf düzeyde negatif bir korelasyon saptandı (sırasıyla, r:-0.329, p:0.036, r:-0.308, p:0.050; r:-0.309, p:0.050). WISC-R toplam puan ile sol göz temporal kadran RSLK değeri arasında zayıf düzeyde negatif bir korelasyon saptandı (r:-0.318,p:0.043). GGA'nın davranış sorunu alt ölçeği ile sağ göz nazal kadran RSLK değeri arasında zayıf düzeyde negatif korelasyon saptandı (r:-0.367, p:0.018). Kontrol grubunda WISC-R toplam alt puanı ile sol göz nazal kadran RSLK değeri arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı (r:+0.312, p:0.047). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları ZY'li çocuk ve ergenlerde anlamlı düzeyde olmasa da her iki gözün tüm kadranlarında RSLK inceliğinin olduğunu göstermiştir. Bu çalışma bizim bilgilerimize göre ZY'li çocuk ve ergenlerde RSLK ve makular kalınlık ve volumu değerlendiren ilk çalışma olduğu için RSLK değerlendirmesinin ZY patofizyolojisini anlamada biyolojik bir belirteç olup olmayacağının belirlenmesi için daha geniş çaplı daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to investigate retinal nerve thickness (RNFT), macular thickness and volume and the relationship between these parameters and the Weschler Intelligence Scale for Children. Method: The study included 41 (27 male, 14 female) patients of ages 7-18 who visited the Children and Adolescents' Mental Health and Diseases clinic at the Sütçü İmam University Faculty of Medicine Hospital and were diagnosed with mental deficiency (MD) in their psychiatric examination based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – 5th Edition (DSM-5), and 41 healthy individuals (24 male, 17 female) who were age- and sex-matched. WISC-R intelligence test was applied with all the participants and the parents were asked to fill out a Sociodemographic Data Form and the Strengths and Difficulties Questionnaire – Parent Version (SDQ – PV). RNFT, macular thickness and macular volume were examined by optical coherence tomography (OCT). Findings: The mean age of the patient group was 11.59±2.82, while the mean age of the control group was 10.83±2.54. There was no significant difference between the groups in terms of age or sex (p>0.05). In the WISC-R total scores of the 41 patients, 32 (78%) were diagnosed with mild MD and 9 (22%) were diagnosed with moderate MD. The verbal, performance and total WISC-R scores of the patient group were found to be significantly lower than those in the control group (p=0.001). The RNFT was lower in all the quadrants (nasal, temporal, superior and inferior) in the patient group, but this thinness was not statistically significant in comparison to the control group. The left eye central macular and lest eye mean macular thicknesses were significantly lower in the patient group (respectively; p=0.030, p=0.048). Though not statistically significant, all macular thickness and volume values were lower in the patient group in comparison to the control group. In the patient group, there was a weak negative correlation between the performance sub-score of WISC-R and the RNFT values of right eye inferior quadrant, and left eye inferior and temporal quadrants (respectively, r:-0.329, p:0.036, r:-0.308, p:0.050; r:-0.309, p:0.050). There was a weak negative correlation between the total WISC-R scores and the RNFT values of the left eye temporal quadrant (r:-0.318, p:0.043). There was a weak correlation between the conduct problems subscale of SDQ and the RNFT values of the right eye nasal quadrant (r:-0.367, p:0.018). In the control group, there was a moderate and positive correlation between total WISC-R scores and the RNFT values of the left eye nasal quadrant (r:+0.312, p:0.047). Conclusion: The results of this study, while they were not statistically significant, showed that RNFT and macular thickness values were lower in children and adolescents with MD in all quadrants of both eyes. As this study is the first study to examine RNFT and macular thickness and volume values in children and adolescents with MD to the best of our knowledge, studies with a wider scope are needed to determine whether or not RNFT assessment is an indicator in understanding the pathophysiology of MD.