Hibrit cad-cam seramiklerin farklı yüzey işlemleri uygulanması sonrasında rezin siman ile olan bağlantı dayanımının incelenmesi
Investigation of bond strength between resin cement and hybrid ceramic after applying different surface treatments
- Tez No: 508377
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA BAYINDIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlantı dayanımı, hibrit seramik, rezin siman, yüzey işlemi, Bond strength, hybrid ceramics, resin cement, surface treatment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hibrit CAD-CAM Seramiklerin Farklı Yüzey İşlemleri Uygulanması Sonrasında Rezin Siman ile Olan Bağlantı Dayanımının İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı yüzey işlemleri uygulaması sonrasında, hibrit seramiklerde oluşan değişikliklerin rezin siman ile olan bağlantısına etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda her bir grupta 110 adet olmak üzere toplamda 330 adet 3 farklı hibrit CAD-CAM seramik kullanıldı. Ayrıca 3 adet üniversal bonding ajan ile birlikte bir adet de rezin siman kullanıldı. Seramik bloklar ISOMET cihazı ile kesilerek akrilik bloklara gömüldü. Sonrasında ultrasonik yıkama makinesinde yıkandı. Seramikler kendi içinde 5 alt gruba ayrıldı ve yüzeylerine değişik işlemler uygulandı. Bunlar hidroflorik asit ile bonding uygulaması, CoJet ile bonding uygulaması, hidroflorik asit ile silan uygulaması, sadece bonding uygulaması ve kontrol grubu olarak ayarlandı. Üzerlerine silikon kalıp içerisinde 2.5 mm çapında ve yüksekliğinde rezin siman yerleştirildi. Makaslama bağlantı dayanımı üniversal test cihazı INSTRON ile ölçüldü. Ölçümden elde edilen değerler tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ile analiz edildi ve Tukey testi anlamlı farklılıkları tespit etmek için kullanıldı (p=0.05). Bulgular: Aynı yüzey işlemi uygulanan CAD/CAM hibrit seramik bloklar arasındaki bağlanma değerleri, tüm HF uygulanan örneklerde istatistiksel olarak anlamlı olarak tespit edildi (p0,05). En yüksek bağlanma dayanımı, Vita Enamic grubunda HF+silan örneklerinde tespit edilmiştir.(52,24±7,4MPa) CAD/CAM hibrit seramik blokların tümü içerisinde, en düşük bağlanma dayanım değerlerini, hiçbir yüzey işlemi uygulamadığımız kontrol grupları ile sadece üniversal adeziv uyguladığımız örnekler göstermiştir. tüm yüzey işlemlerinin her üç seramikte de bağlanma dayanımını kontrol grubuna göre artırdığı tespit edildi. Sonuçlar: HF+Silan ve HF+ Adeziv uygulaması hibrit CAD-CAM seramiklerin rezin siman bağlantı dayanımını arttırarak klinik başarıya katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Bond Strength Between Resin Cement and Hybrid Ceramic After Applying Different Surface Treatments Aim: The purpose of this study is to investigate the effect of changes in hybrid ceramics to resin cement after application of different surface treatments. Material and Method: In our work, 330 pieces of 3 different hybrid CAD-CAM ceramics were used, 110 pieces in each group. In addition, three universal bonding agents and one resin cement were used. Ceramic blocks were cut with ISOMET device and embedded in acrylic blocks. Then it was washed in an ultrasonic washing machine. The ceramics were divided into 5 subgroups and their surfaces were treated differently. These were set as bonding with hydrofluoric acid, bonding with CoJet, silane application with hydrofluoric acid, only bonding application and control group. They were placed in a silicone mold with a resin cement of 2.5 mm in diameter and height. The shear bond strength was measured with a universal tester, INSTRON. Values from the measurements were analyzed by one way ANOVA and the Tukey test was used to determine significant differences (p = 0.05). Results: Binding values between CAD / CAM hybrid ceramic blocks subjected to the same surface treatment were statistically significant in all HF applied samples.(p 0.05). The highest bond strengths were determined in HF + silane samples in Vita Enamic group (52,24 ± 7.4 MPa). In all CAD / CAM hybrid ceramic blocks, the lowest bond strength values were obtained with control groups where we did not apply any surface treatment and only universal adhesives examples. it was found that all surface treatments increased the bonding strength of all three ceramics compared to the control group. Conclusion: Application of HF + Silane and HF + Adhesive can contribute to clinical success by increasing the resin cemented joint strength of hybrid CAD-CAM ceramics.