Gelişimsel kalça displazisi taramaları değerlendirme sonuçları
Results of the developmental dysplasia of the hip scans assessment
- Tez No: 497059
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi, immatür kalça, Developmental dysplasia of the hip, immature hip
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç:“Sağlam Çocuk Polikliniğine”başvuran yenidoğanların GKD sıklığını saptamak, kalça USG sonuçları ile kalça muayene bulguları ve GKD risk faktörleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya; Aralık 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında İÜ CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Sağlam Çocuk Polikliniği'ne başvurmuş, kalça USG'leri İÜ CTF Radyoloji ABD'nda yapılmış ve en az dokuz ay düzenli kontrollerine gelmiş bebekler alındı. Genetik sendrom, nöromuskuler hastalık, nöral tüp defekti gibi doğumsal anomalili bebekler dışlandı. Dosyalar üzerinden risk faktörleri ve GKD muayene bulguları incelendi. Sadece kundak bilgisi ailelerden öğrenildi. Tüm yenidoğanlara dördüncü haftada, altıncı haftada ve tip 2b olan bir bebeğe pavlik bandaj uygulamadan bir ay sonra kalça USG çekildi. USG verilerine sonuç veri tabanından ulaşıldı. Bulgular: Çalışmaya 125'i kız (%41,7), 175'i erkek (%58,3) olmak üzere 300 yenidoğan alındı. Sadece kundak, pozitif aile öyküsü ve sol kalça tutulumu ile immatür kalça arasındaki ilişki anlamlıydı. Çalışmamızdaki 300 bebeğin dördüncü haftada bakılan kalça USG sonuçlarına göre 250'sinde normal, 50'sinde immatür kalça saptandı. Bu immatür kalçalı bebeklerin üç ay boyunca yapılan USG tetkikleri sonucunda yalnızca bir bebekte kalça displazisi gelişti, diğer bebeklerin kalçaları ise bu süreçte normale döndü. Çıkarımlar: Çalışmamızda GKD oranımız %0,3, immatür kalça oranımız %16,7 idi. İmmatür kalçalı olgularımızın %98'i üçüncü ayın sonunda normale dönerken, sadece bir olguda kalça displazisi geliştiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Determine the incidence of DDH between newborns who applied to 'Healthy Children Department', reveal the relation between hip USG results, hip examination findings and the risk factors. Material and Methods: The newborns applied to IU CMF Healthy Children Department between December 2014-May 2015, whose hip USG scanned by IU CMF Radiology Department and who came the controls regularly minimum nine months were taken. Genetic syndromes, neuromuscular diseases, neural tube defect anomalies were excluded. Risk factors and examination findings were examined from files. Only data of swaddling was taken from parents. All newborns scanned with hip USG at their forth and sixth weeks, and one type 2b baby scanned with hip USG after one month of pavling harness. Results: 125 girls and 175 boys were included. There was significant difference between swaddling, positive family history, left hip involvement and the immature hips. According to hip USG seen in fourth week, 250 hips were identified as normal and 50 hips were immature hips. As a result of three months of USG examinations, one baby developed hip dysplasia, the other babies' hips normalized in this period. Conclusion: The incidence of DDH was 0,3%, the rate of immature hip was 16,7%. 98% of immature hips returned to normal at the end of the third month and only one case developed hip dysplasia.