Örgütsel sessizlik ve kurumsallaşma düzeyi arasındaki ilişki: Kastamonu Üniversitesi örneği
Relationship between organizational silence and level of institutionalization: Sample of Kastamonu University
- Tez No: 497416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE HALİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, örgütsel sessizlik, kurumsallaşma düzeyi, Institutionalization, Organizational Silence, Level of institutionalization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmamızda yeni kurulan Üniversitelerdeki kurumsallaşma düzeyi ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek yapılmış olup, örneklem olarak Kastamonu Üniversitesi seçilmiştir. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kastamonu Üniversitesi'nde görev yapan akademik ve idari personelin kişisel özelliklerini belirlemek için sorular sorulmuş olup, ikinci bölümde Bozbayındır tarafından 2014 yılında geliştirilen“Kurumsallaşma Ölçeği”, Üçüncü bölümde Van, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilmiş; Şehitoğlu ve Zehir (2010) tarafından Türkçeye çevrilmiş Çalık'ın yaptığı çalışmada kullanılmış bir ölçek olup iki ölçekte de 5'li likert tipi derecelendirilmeye tabi tutulmuştur. Ölçeklerinin güvenirliliğini belirlemek için faktör analizi yapılmış olup“Kurumsallaşma Ölçeği”için α=0,958“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”için α=0,805 olarak hesaplanmıştır. Anketler 2016 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında Kastamonu Üniversitesi'nde görev yapan ve evreni oluşturan 1083 İdari ve Akademik Personele gönderilmiştir. 332 anket değerlendirilmeye uygun bulunmuş olup SPSS istatistiki programda değerlendirilmiştir. Ölçekler arasında anlamlı bir ilişkinin bulunup bulunmadığını ölçmek için t-testi, ikiden fazla değişkenin arasındaki anlam farklılığını belirlemek için One-WayAnova testi yapılmıştır. Varyans analizi sonucunda olası farklılıkların hangi değişkenlerden kaynaklandığını bulmak için de Tukey testinden yararlanılmıştır. Araştırmada katılımcıların, üniversitenin kurumsallaşma düzeyi ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonuçlarına göre aralarında ters orantılı ve yüksek düzeyli (r=-0,75) bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların yaşı, cinsiyeti, görevi, medeni durumu, hizmet süresi, personel türü gibi değişkenlerin kurumsallaşma düzeyi ve örgütsel sessizliği etkilemediği algılanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research has been conducted in order to determine whether there is a meaningful relationship between instititionanalization in newly established üniversities and organizational silence Kastamonu University wass elected as the sample. The questionnaire consist of three part. In the first part questions were asked to determine the personality characteristics of administrative and academic staff working at Kastamonu University. In the second part, The“institutianalization scale”developed by Bozbayındır in 2014 was used. In the third part, developed by Van, Ang and Botero in 2003 and translate into Turkish by Şehitoğlu and Zehir, it was used in Çalık's work and graded as 5 likert type in the third section. Factor analysis was conducted to determine there liability of thescalesand it was counted α=0,958 for institutionalization scale and α=0,805 for organizational silence. Questionnaries 1083 administrative and academic staff working at Kastamonu University were sent in July, August and September in 2016. 332 were found to be appropriate for the evaluation of the questionnaire and were evaluated in the SPSS statistical program. T-test was conducted to determine whether there was a meaningful relationship between the subjects. One way Anova test was performed to determine the significance difference between two or morevariables. The tukey test was used to find out from which variables the variance originated from the variance analysis. A pearson correlation an analysis was conducted to inverstigate relationship between participants's university institutionalization and organizational silence. According to the research an inverserelation and a high level of relationship were found between them. It was perceived that the variables such as age yender, marital status service type of staffdid not affect the employees.