Sınıf öğretmenlerinin ana dili farklı olan öğrencilere türkçe öğretimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi (Diyarbakır İli örneği)
Elementary school teachers' views about teaching turkish language to foreign students (sample of Di̇yarbakir)
  1. Tez No: 497747
  2. Yazar: NECMEDDİN BERK HAMİDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN PALAVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana dil, Türkçe Öğretimi, Sınıf Öğretmenleri, Native language, Turkish language teaching, elementary school teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde ana dil ve Türkçe öğretiminin bilimsel veriler doğrultusunda ve birçok boyutuyla incelenmesinin önemli olduğu düşünülebilir. Ülkemizde Türkçe öğretiminin ana dili farklı olan öğrencilere uygulanmasında bazı sorunların olduğu söylenebilir. İncelenen araştırmalarda Türkçe öğretimindeki sorunların belirlenmesinde öğretmenlerin önemli görevler üstlendiği anlaşılmaktadır. Çalışmamızda Türkçe öğretimi ve ana dile ilişkin var olan sorunlar ilkokul düzeyinde incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin ana dili farklı olan ilkokul öğrencilerine Türkçe öğretiminde karşılaştığı sorunlar ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu Diyarbakır ilindeki beş farklı ilkokulda görevli 13 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Nitel araştırma yöntemine göre gerçekleştirilen bu çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak açık uçlu sorulardan oluşan yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda belirtilen sorulara verilen cevaplar katılımcılardan yazılı olarak geri alınmıştır. Toplanan veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. İçerik analizinden sonra veriler kodlanmış, tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin Türkçe öğretirken karşılaştığı sorunlar; öğrencilerin okuduğunu anlama, ailenin yetersiz eğitim ve kültür seviyesi, öğrenci ve öğretmen arasında iletişim problemi olduğu, Türkçe öğretim sistemi ile müfredatta eksiklikler bulunduğu ve kelime hazinesinin eksikliği şeklinde belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre bazı öneriler geliştirilmiştir. Bu öneriler; Türkçe öğretim programı ve sisteminin yeniden gözden geçirilip ele alınabilmesi, farklı ana dillere sahip öğrencilerin çoğunlukta olduğu bölgelere yönelik yeni öğretim programlarının oluşturulabilmesi, üniversitede verilen öğretmenlik eğitiminde öğretmen adaylarına verilen derslerin içeriği ana dili farklı öğrencilere yönelik hazırlanabilmesi, öğretmenlere Türkçe öğretimi ile ilgili hizmet içi eğitim, seminer, verilebilmesi şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, it is important to examine first language teaching and Turkish language teaching on the basis of scientific data. In our country, it could be stated that there are several problems experienced in teaching Turkish language to students who have a different native language. According to studies related to literature, teachers have an important role in determining the problems with Turkish language teaching. The present study investigated the problems in relation to native language and Turkish language teaching at elementary schools. The purpose of the study was to determine elementary school teachers' views about the problems they experienced in teaching Turkish language to elementary school students who had a different native language. The study group included 13 elementary school teachers from five different elementary schools in the city of Diyarbakir. In the study conducted based on the qualitative research method, the purposeful sampling method was applied. As the data collection tool, a structured interview form made up of open-ended questions was used. The participants' responses to the questions directed in the interview form were received in written form. The data collected were analyzed with the content analysis method. Following this, the data were coded; the tables were formed, and the results were interpreted. The problems experienced by the elementary school teachers in relation to Turkish language teaching were related to the students' poor comprehension skills, parents' poor educational and cultural background, poor communication between the teacher and students, inappropriate curriculum for Turkish language teaching, and lack of vocabulary knowledge. Based on the results obtained, several suggestions were put forward: The Turkish language teaching curriculum could be revised; new related curriculum could be developed for regions where there are students with different native languages; the contents of courses taught to university students during their teacher training education could be prepared considering students who have different native languages; and teachers could be provided with in-service training on Turkish language teaching.