İşletmelerde eğitim süreçleri ve davranışsal gelişim eğitim programı üzerine bir vaka çalışması
Case study on the training processes in the enterprises and the behavioral development trai̇ni̇ng program
  1. Tez No: 497893
  2. Yazar: BAHADDİN ERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Süreçleri, Davranışsal Gelişim, Eğitim Ölçümü, Eğitim, Gelişim, behavioral development, determining of training level, training, development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Geçtiğimiz son 30 yıl içinde; gerek akademik yazında gerekse de uygulamada işletmelerin amaçlarına ulaşmak ve rekabet yarışında üstünlüğü sağlayabilmek için en önemli kaynağının insan kaynakları olduğu sürekli vurgulanan bir konu olmuştur. İnsan kaynaklarına yönelik yapılan yatırımların geri dönüşünün hızlı ve yarattığı değerinde yüksek olması bu gelişimi etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Çalışana yatırım yapmanın bilinen en eski ve değişmeyen en önemli yollarından birisi olan eğitim faaliyetleri de bu süreç içerisinde önemini giderek arttıran bir insan kaynakları yönetimi fonksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmelerin eğitim ve geliştirme faaliyetleriyle ilgili yaklaşımının gelişimi izlendiğinde teknik eğitimlerden davranışsal gelişim eğitimlerine doğru artan bir ilginin olduğu görülmektedir. Aynı süreç içerinde yine dikkati çeken bir diğer konu da eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin etkinliğinin ölçümü ve değerlendirilmesidir. Bu tez bahsedilen iki gelişim alanı içerisinde hem davranışsal eğitimlerle ilgili süreçlerin etkinliği hem de davranışsal gelişim eğitimlerin etkinliğinin ölçümüne ilişkin bir vaka çalışmasını bir işletme uygulaması üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde; eğitim ve geliştirme kavramlarına değinilmiş; eğitimin faydaları, amaçları ele alınmış ve eğitim-geliştirme süreçlerinde takip edilmesi gereken ilkeler incelenmiştir. İkinci bölümde işletmelerde eğitim ve geliştirme faaliyetleriyle ilgili temel süreçler ve işleyişi; eğitim ihtiyaçlarının tespiti, eğitim ve bütçe planı hazırlama, işbaşı ve iş dışında eğitim uygulama yöntemleri ile eğitim etkinliğinin ölçümü üzerinde durulmuştur. Eğitimi değerlendirmenin önemi ve değerlendirme yöntemleri incelenmiş; eğitim değerlendirme modelleri arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Son bölümde ise işletmede gerçekleştirilen davranışsal gelişim eğitimlerinin etkinliğinin ölçümüne yönelik oluşturulan vaka çalışmasının uygulama ve sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies attach importance to their training and development processes by investing in human resources to reach their goals and be stronger than their competitors.This research emphasizes the importance of training and development processes for companies and how they can manage this process effectively and efficiently. A created case study for measuring the effectiveness of behavioral development training is examined through business practice. In this research following up of the impact of behavioral development training on employees, increased knowledge of personal development, self-development desire, behavioral changes and reflections on business are aimed. In the first part, the concepts of training and development were evaluated. Benefits of training and purposes were considered on a preferential basis and the principles of training-development process were examined. In the second part; the basic processes and functioning of training activities in business were evaulated. Focused on the effectiveness of training, determination of trainingal need, preparing training and budget plan, welcome initial training and outside training practices methods. The importance of trainingal evaluation and evaluation methods were examined. Comparisons were made between training evaluation a case study. In the third part; implementation and results of the evaluation of the effectiveness of behavioral development trainings in business were interpreted.